Walden, czyli życie w lesie

Zbiór esejów kontemplacyjnych, będących zapisem eksperymentu Thoreau, który przez ponad dwa lata żył samotnie nad stawem Walden w stanie Massachusetts

"Walden, czyli życie w lesie" to zbiór wydanych po raz pierwszy w 1854 r. esejów kontemplacyjnych, będących zapisem eksperymentu Thoreau, który przez ponad dwa lata żył samotnie nad stawem Walden w stanie Massachusetts. Eseje te są wyznaniem wiary filozoficznej Thoreau, pochwałą życia świadomego, prostego i surowego, w bliskim kontakcie z przyrodą.

"Walden" jest arcydziełem literatury amerykańskiej. To zbiór o znakomitej, misternej konstrukcji, bogatym, erudycyjnym języku i środkach ekspresji, które wzbudziły podziw mistrzów takich, jak Robert Frost czy Marcel Proust. Nie został doceniony za życia autora, ogromną popularność zdobył dopiero w XX wieku. W latach sześćdziesiątych sięgnęła po Walden amerykańska młodzież walcząca z konformizmem i obyczajowością mieszczańską, do myśli Thoreau odwoływali się Martin Luther King i Sinclair Lewis. Rozwój ruchu ekologicznego, odwołującego się do Waldenu, raz jeszcze wywołał falę zainteresowania tym niezwykłym dziełem.

Henry David Thoreau urodził się w 1817r. w Concord - miasteczku, które w pierwszej połowie XIX w. Było jednym z centrów myśli amerykańskiej. Tutaj wokół mędrca - filozofa Ralpha Walda Emersona zgromadzili się młodzi ludzie porwani ideami transcendentalizmu, dla których nadrzędną była idea odrodzonej ludzkości. Wśród nich był Thoreau: asceta, moralista, stoik, "bakałarz natury", "poeta naturalista", buntownik i mistyk - symbol amerykańskiego indywidualizmu. Nazywano go "produktem w stu procentach lokalnym", gdyż rodzinne miasteczko stanowiło dla niego centrum świata. Próbował w życiu kariery nauczyciela, był robotnikiem, pomocnikiem, redaktorem, wykładowcą, a nawet producentem ołówków. Zmarł w 1862 r.

Informacje dodatkowe o Walden, czyli życie w lesie:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2011-12-11
ISBN: 978-83-7510-542-1
Tytuł oryginału: Walden, or Life in the Woods
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Halina Cieplińska

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Walden, czyli życie w lesie

Walden, czyli życie w lesie - opinie o książce

Avatar użytkownika - Mandaryn89
Mandaryn89
Przeczytane:2014-05-19, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Polecam wszystkim którzy cenią sobie minimalizm na co dzień. Książka pełna głębokich filozoficznych rozważań na wszelkie tematy. Głównie jednak opisuje relacje człowiek - przyroda. Już poluję na kolejne książki tego autora. Polecam
Avatar użytkownika - nunachopin
nunachopin
Przeczytane:2013-12-31, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2013, Mam, Z pomyślunkiem,
Książka-odpoczynek. Utopijna nieco wizja, choć piękna. Chwilami się dłuży, wtedy najlepiej odłożyć i poczekać na moment, gdy się zatęskni do tych myśli, wizji. A zatęskni na pewno. Muszę zacząć czytać od nowa, po kawałku, bo mam wrażenie, że jeszcze dużo treści zostało między wierszami.
Avatar użytkownika - edytadt
edytadt
Przeczytane:2021-01-17, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2021,

Rozmarzyłam się czytając tą książkę, brak mi słów zachwytu nad nią. Jest moim odkryciem i jedną z najlepszych książek, które przeczytałam.

Avatar użytkownika - danutka
danutka
Przeczytane:2015-09-04, Ocena: 5, Przeczytałam,
Obywatelskie nieposłuszeństwo
Henry David Thoreau0
Okładka ksiązki - Obywatelskie nieposłuszeństwo

„Najlepszy rząd to taki, który jak najmniej rządzi”. Thomas Jefferson Trudno uwierzyć, że jest to pierwsze polskie osobne wydanie książkowe...

Życie bez zasad i inne eseje
Henry David Thoreau0
Okładka ksiązki - Życie bez zasad i inne eseje

Zbiór essejów autora niezwykłego Waldena.   Henry David Thoreau, autor niezwykłego zbioru esejów kontemplacyjnych Walden, czyli życie w lesie, w tym...