W pułapce

A.J. Cross - tak  jak jej bohaterka - jest z zawodu psycholożką sądową. Znajomość tematu przydaje jej thrillerowi fascynującego autentyzmu.

Kiedy w opuszczonym lesie nieopodal autostrady zostają znalezione szczątki młodej kobiety, dowody wskazują, że jest to zaginiona pięć lat wcześniej Molly James. Błyskotliwa doktor Kate Hudson wraz z Wydziałem Spraw Zamkniętych ma ponownie zbadać sprawę Molly. Pierwotne śledztwo pozostawiło mnóstwo pytań i ślepych tropów, ale dzięki odkryciu szczątków pojawiło się też wiele odpowiedzi.

Odnalezienie kolejnej ofiary każe Kate przypuszczać, że mają do czynienia z zabójcą, który nie przestanie zabijać, póki nie zostanie złapany. Czy Kate i jej zespół rozszyfrują wskazówki pozostawione przez mordercę, zanim uda mu się porwać kolejną osobę?

Informacje dodatkowe o W pułapce:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2014-04-30

Kup książkę W pułapce

W pułapce - opinie o książce

Avatar użytkownika - Ivy
Ivy
Przeczytane:2018-09-28, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2018,

Sztampa , szablon , schematyzm i nihil novi . A poza tym , to co rzuca się bardzo w oczy , to wielka dawka PRYWATY ! . Właściwie można by powiedzieć , że główną '' bohaterką '' tego thrillera jest Kate Hanson . Nie martwe dziewczyny , których szczątki znajdywane są co jakiś czas . Nie morderca psychopata , nie zespół detektywów i policjantów prowadzących w tej sprawie śledztwo . Nawet nie Julian protegowany Kate , czy świetna i skądinąd bardzo kompetentna i rozważna pani patolog , tylko Kate Hanson ! . Ona jest tu alfą i omegą i w ogóle wszystkim naj naj naj . Baba niezwykle irytująca i zadufana w sobie . Jej zawsze musi być na wierzchu i ona zawsze wszystko wie najlepiej . Pani Hanson jest doktorem psychologi i wykładowcą na uniwersytecie . Jednocześnie jest też konsultantką specjalnego oddziału Zespołu do Spraw Niewyjaśnionych , powołanego przez policję . Tamto szarogęsi się niemożebnie . Jest też matką dwunastoletniej Maisie , którą trzyma tak krótko , że ja mając taką matkę , chyba bym się pochlastała szarym mydłem . W dodatku nie dowiesz się czytelniku , co takiego się stało że pani konsultantka sądowa właśnie tak się zachowuje . Myślałam , że może kiedyś tę córkę porwano, uprowadzono, lub chociaż matka otrzymywała jakieś groźby w tym kierunku , nic z tego . Zachowanie matki z lekka odbiega od normalności , rzekłabym że jest wręcz obsesyjne , ale może psychologowie sądowi tak mają ? Ale to nie wszystko , córka musi się '' meldować '' bardzo często i dokładnie . Gdzie jest i co robi , notorycznie sprawdzana i napominana , uczulana na wszelkie dziwne wydarzenia , na wszelkie możliwe i niemożliwe też , czyhające na nią niebezpieczeństwa . Jednak , kiedy zagrożenie jest już tuż , tuż za rogiem . Kiedy rzeczywiście w pewnym momencie należałoby się nad pewnymi faktami zastanowić . Nasza mondralińska Kate , nagle staje się ślepa i głucha i naiwna jak przedszkolak . Nagle ten jej '' ostry '' jak brzytwa umysł , który tak doskonale potrafi rozpoznać , teoretycznie , działania psychopaty , dostaje jakiejś zaćmy myślowej . Zupełny brak konsekwencji Kate Hanson , w jej postępowaniu , jak i autorki w tworzeniu tej postaci . Książka jest gruba , czyta się nieźle , jednak miejscami przynudza , właśnie przez wszem obecną prywatę . Czyli to o czym już wspomniała inna czytelniczka . Córka do szkoły , córka ze szkoły, analiza wiersza ze szkoły Maisie , jej relacje z tatusiem . Ciągle czekałam z nadzieją , że te wszystkie informacje są po coś i wkrótce okaże się po co . Nie doczekałam się . Schematycznie i w dodatku chaotycznie . Aha i jeszcze jedno , kto to taki '' repeater ''? Sformułowanie '' seryjny morderca '' tłumaczkę kole w oczęta . ? Wszak Polacy nie gęsi....a może jednak już gęsi ? Ja książki nie polecam , chyba że ktoś jest na absolutnie wielkim czytelniczym głodzie .