W obronie Europy. Wojna z bolszewicką Rosją w 1920 roku

,,Obszerne studium o wojnie 1920 r. czyta sie dobrze, co jest zasługą klarownej narracji. (...) Na podkreślenie zasługuje obiektywizm Autora. Wydarzenia wojny polsko-bolszewickiej zostały omówione bez zbytnich uproszczeń i przemilczeń. (...) Książka ta podsumowuje, systematyzuje niejako naszą dotychczasową wiedzę na temat wojny (...) decydującej nie tylko o losach odro-dzonej Rzeczypospolitej, ale także całej cywilizowanej Europy”. Fragment recenzji prof. J. Szczepańskiego, 2005 r. ,,Książka jest udaną monografią wojny polsko-rosyjskiej. Swoje dociekania Autor oparł na rozległej i gruntownej kwerendzie. Wykorzystał ponad tysiąc pozycji Ľródłowych i różnorodnych opracowań, opublikowanych przeważnie w Polsce i Związku Radzieckim (Rosji). W wy- starczającym stopniu uwzględnił literaturę wydaną na zachodzie Europy. (...) Na pochwałę zasługuje układ chronologiczno-problemowy pracy. Prowadzony przez Autora wykład jest logiczny, łatwo przyswajalny przez czytelnika. Także ładny język opisu dobrze służy odbiorcy książki”. Fragment recenzji prof. M. Klimeckiego, 2005 r.

Informacje dodatkowe o W obronie Europy. Wojna z bolszewicką Rosją w 1920 roku:

Wydawnictwo: Poligraf