W imię trzech diabłów

Dieter Breuers zaprasza w podróż przez mroczne stulecia zabobonu, histerycznego lęku i wiary we władzę szatana, kiedy to oskarżyć oczary można było każdego - kobiety, dzieci i mężczyzn, żebraków i szlachciców, uczonych i niepiśmiennych. Przeważnie odbywało się to w wyniku nieszczęśliwych zbiegów okoliczności lub pomówień ze strony nieżyczliwych osób. Wystarczyło być piękną kobietą, upośledzonym dzieckiem czy niewdzięcznym sługą… "Całkowicie przeoczono - albo naukowo odrzucono - że nie tylko fanatyczni dominikanie, lecz wszyscy, naprawdę wszyscy ludzie bezgranicznie wierzyli w czarownice, czy to Albrecht Dürer, który przedstawił je w swych licznych dziełach, czy Marcin Luter, który rzekomo na własne oczy widział dzieło diabła i spłodzone przez szatana dzieci ".

Informacje dodatkowe o W imię trzech diabłów:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2009-11-10
ISBN: 978-83-7674-010-2

Kup książkę W imię trzech diabłów

W imię trzech diabłów - opinie o książce

Avatar użytkownika - helena610
helena610
Przeczytane:2013-10-02, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki (2013),
Początkowo trochę "ciężka" lektura, później się wciągnęłam, ale mimo wszystko chyba czegoś trochę innego oczekiwałam. Autor ukazuje w sposób "dokumentalny" jak bardzo zabobonna wiara w czarownice połączona z ludzką zawiścią, bądź chęcią zysku prowadziła do śmierci niewinnych osób. Opisywane sposoby tortur są miejscami wręcz drastyczne, ale "skutecznie" prowadzą do "przyznania się" osób oskarżonych o czary.

Książka pełna ciekawych faktów odnośnie prześladowań czarownic. Dla osoby która nigdy nie miała większej styczności z tym tematem jest to bardzo ciekawa pozycja.

W imię trzech diabłów. Historia polowań na czarownice
Dieter Breuers0
Okładka ksiązki - W imię trzech diabłów. Historia polowań na czarownice

NIEZWYKŁA HISTORIA POLOWAŃ NA CZAROWNICE W ŚREDNIOWIECZNEJ EUROPIE W ciągu trzech stuleci życie straciło kilkadziesiąt tysięcy osób oskarżonych...

Kyle
T.M. Piro