W górę schodami w dół

Młoda nauczycielka trafia do wielkomiej­skiej szkoły. Tu jej idealizm zderza się z powszechnym chaosem, drętwą biurokracją, życiowymi problemami jej podopiecznych. Obraz szkolnictwa, młodzieży i rozterek bohaterki wyłania się z pozornie oderwanych fragmentów. To komiczne dialogi uczniów, ich koszmarne wypracowania, bzdurne i wzajemnie sprzeczne okólniki dyrekcji, niezrozumiałe zarządzenia kuratorium, niezręczne rozmowy z rodzicami, belferskie plotki i mądre rady, listy do serdecznej przyjaciółki. W codziennych zmaganiach z oporną uczniowską materią nie brak porażek, ale także drobnych sukcesów i głębokich wzruszeń. A wszystko podane przez autorkę z niezrównanym humorem.

Powieść „W górę schodami w dół”, wydana w 1964, w ciągu dwóch miesięcy osiągnęła nakład półtora miliona egzemplarzy. Odniosła światowy sukces, na jej podstawie nakręcono film. Niestety, w PRL-owskiej Polsce na wydanie tej powieści się nie zdecydowano. Teraz wreszcie można ją poznać, śmiejąc się do woli ze szkolnych absurdów.

Informacje dodatkowe o W górę schodami w dół:

Data wydania: 2021-04-30
Tytuł oryginału: Up the Down Staircase
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Natalia Wiśniewska

Kup książkę W górę schodami w dół

W górę schodami w dół - opinie o książce

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;