Kobieta-powstaniec - Elżbieta Ostrowska poświęciła swoją książkę przede wszystkim kobietom walczącym w Powstaniu Warszawskim. W kontekście wydarzeń 44' roku kobiece spojrzenie na wydarzenia tamtego okresu wnosi dokładność przeplataną uczuciowością. Kobieta-powstaniec brzmi niezwykle dumnie, jednak panie noszące to zaszczytne miano musiały pokonać wiele barier, by móc uczestniczyć w walce, jako żołnierze. Książki traktujące o Powstaniu Warszawskim ukazują postaci kobiece w kontekście sanitariuszek, pielęgniarek, tymczasem dzielna płeć piękna zasilała regularnie szeregi AK.
Autorka dedykuje swoją pracę: łączniczkom poległym i pomordowanym w czasie Powstania Warszawskiego, zmęczonym w więzieniach i obozach - oraz tym, którym los pozwolił przeżyć.
Jest to niezwykle cenny dokument obrazujący polski aparat łączności, za każdym przecież sukcesem AK stał ogromny wysiłek łączników i setki przebytych tras bojowych.
Elżbieta Ostrowska w trakcie Powstania Warszawskiego dosłużyła się stopnia podporucznika AK i pełniąc tę funkcję dowodziła Okręgową Składnicą Meldunkową ,,S'' w Alejach Jerozolimskich.
Na kartach swojej książki autorka wskrzesza dla nas, czytelników, niezapomniane dni Powstania, nastroje towarzyszące walczącym od wybuchu do zakończenia działań.
Utwór ten wyróżnia się na tle literatury powstańczej - znajdziemy w nim łzy porażki i klęski, radości i dozę humoru. Stylem porównałabym tę pozycję do Pamiętnika z Powstania Warszawskiego - Mirona Białoszewskiego.
Informacje dodatkowe o W alejach spacerują tygrysy:
Data wydania: 1984 (data przybliżona)
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
8370070426