W 80 000 pytań dookoła świata

Czy Adam i Ewa pochodzą z Afryki? Czy Che Guevara wciąż żyje? Ile owiec jest w Nowej Zelandii? W swojej książce Dennis Gastmann opisuje swoje najbardziej osobliwe spotkania na wszystkich pięciu kontynentach. Uparty i dociekliwy jak Michael Moore, bezpośredni jak Borat, bardziej jednak wyrafinowany i kulturalny, zbiera informacje u źródeł, troszcząc się o ich pełną wiarygodność. Rezultaty tych dociekań bywają zaskakujące, czasem szokują, zawsze jednak są absolutnie uczciwe, a przy tym niepozbawione komizmu. Samo życie. W Sewilli autor pobiera nauki u słynnego torreadora i ląduje na rogach byka. W okolicach placu Pigalle zastanawia się razem z właścicielem klubu swingersów, czy Paryż nadal jest miastem miłości. W Nowej Zelandii liczy owce, w Tajlandii robi prawo jazdy na słoniu i konwersuje z czystej krwi księżniczką, która kopci jak lokomotywa, natomiast z sekretarzem generalnym prezydenta Boliwii wdaje się w dyskusję o zwycięstwie socjalizmu i wpływie spożycia pieczonych kurczaków na orientację seksualną. Pasjonująca lektura dla wszystkich miłośników przygody – odważna, gorzka i śmieszna zarazem.

Informacje dodatkowe o W 80 000 pytań dookoła świata:

W 80 000 pytań dookoła świata - opinie o książce

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2013-02-09, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2013, Mam,
Dennis Gastmann, niemiecki dziennikarz, wybrał się w podróż dookoła świata w poszukiwaniu odpowiedzi na pytania, które zadali mu widzowie. Zwiedza różne kraje z kamerą i śmieszną walizeczką a la Burberry. Zadaje czasem niezbyt mądre pytania. Np. dlaczego murzyn jest czarny, lub gdzie jest Korea Północna? To takie połączenie "Idioty za granicą" z "Kobietą na krańcu świata", tyle, tylko że Karl Pilkington narzeka, a Dennis tak się ładnie dziwi. A informacje jakie otrzymuje są niekiedy szokujące, komiczne i wiarygodne. Reporter stara się wszystko traktować na wesoło. Lekturę czyta się lekko i przyjemnie. Poza tym książka jest bogato ozdobiona pięknymi zdjęciami.
Kyle
T.M. Piro