Utrata i pustka? Ponowoczesny model recepcji malarstwa barwnego pola

Ponowoczesny model recepcji malarstwa barwnego pola to projekt przepisania historii ekspresjonizmu abstrakcyjnego - najbardziej narcystycznego z nowoczesnych ,,izmów" w sztuce zachodniej, a także przełamania jego kapitalistycznego impasu. Autorka przedstawia meandrujący proces dekonstrukcji modernizmu, a także proponuje nieopowiedziane dotąd, emancypacyjne historie prac artystycznych liderów malarstwa barwnego pola: Barnetta Newmana, Clyfforda Stilla i Marka Rothki. Poszukuje ich poza stezaurowanymi, modernistycznymi ramami, z których wykluczone zostały takie emancypacyjne tematy jak: cielesność, partnerstwo, taniec, burze pyłowe (dustery), peryferie, ubóstwo czy zapośredniczenia obrazów malarskich w kulturze popularnej. Poprzez studia przypadków dowodzi, że istnieje wiele możliwych narracji historii malarstwa barwnego pola, które rzucają wyzwanie dominującym opowieściom poprzez włączenie współczesnych interpretacji.

Informacje dodatkowe o Utrata i pustka? Ponowoczesny model recepcji malarstwa barwnego pola:

Wydawnictwo: Tako
Data wydania: 2021-08-25
Kategoria: Architektura, kultura, sztuka

Tagi: Artyści

Kup książkę Utrata i pustka? Ponowoczesny model recepcji malarstwa barwnego pola

Utrata i pustka? Ponowoczesny model recepcji malarstwa barwnego pola - opinie o książce

Kyle
T.M. Piro