Usidleni. Prawdziwe historie opętań

Prawdziwe i wstrząsające świadectwa demonicznych prześladowań

Zjawisko opętania i różne sposoby walki z nim towarzyszą ludzkości niemalże od zarania dziejów. Również dziś, gdy psychiatrzy wykluczają zaburzenia czy chorobę psychiczną, sprawę nierzadko przejmują egzorcyści, którzy przyczyn niepokojących zachowań doszukują się w działaniu sił nieczystych.

Massimo Centini zabiera nas w podróż w czasie i do różnych zakątków świata, analizując zarówno znane przypadki opętania, jak i te, o których wiadomo bardzo niewiele. Zastanawia się, czy opętanie widziane przez Kościół Katolicki jako sprawka szatana może mieć coś wspólnego z rytuałami wudu, tarantyzmem w Apulii albo psychozą Wihtigo. Czy odpowiedzi należy szukać w psychiatrii, czy może raczej w korzeniach i tradycjach danej kultury? Centini spogląda na temat pod kątem religii, antropologii, psychologii oraz medycyny. Głównym wnioskiem, który nasuwa się w trakcie lektury jest spostrzeżenie, że opętania są nieodłącznym elementem przeróżnych społeczności.

Informacje dodatkowe o Usidleni. Prawdziwe historie opętań:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2023-02-07
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Posseduti. Voci e storie di chi ha incontrato il Diavolo.

Tagi: Literatura faktu

Kup książkę Usidleni. Prawdziwe historie opętań

Usidleni. Prawdziwe historie opętań - opinie o książce

Avatar użytkownika - Stenka
Stenka
Przeczytane:2023-10-09, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Temat ciekawy, ale spodziewałam się innego ujęcia, sposób przedstawienia raczej mi nie odpowiada. Autor naukowo analizuje opętania pod kątem religijnym, psychologicznym, kulturowym i medycznym. Jest profesorem antropologii kulturowej i specjalistą zagadnień religijnych i na tych obszarach skupia się opisując opętania.  Skupia się głównie na opętaniach przez różne diabły w dawnych czasach w róznych zakatkach świata. Spodziewałam się więcej przykładów współczesnych opętań i radzenia sobie z nimi. Chciałam się dowiedzieć jaki pogląd na opętania mają współczesni lekarze, kiedyś nawet epilepska podpadała pod opętanie.