Urbex History. Fukushima. Wchodzimy do skażonej strefy

Druga książka twórców kanału Urbex History

Witajcie na następnej wyprawie – tym razem zabierzemy was do Japonii, a głównym celem naszej podróży będzie skażona strefa w Fukushimie.

Japończycy mówią, że czas w tym miejscu zatrzymał się 11 marca 2011 roku, kiedy tsunami wywołane przez największe od 140 lat trzęsienie ziemi doprowadziło do awarii reaktorów w elektrowni atomowej Fukushima Daiichi. Miasta i wioski w promieniu kilkudziesięciu kilometrów opustoszały. Przykrył je opad z radioaktywnej chmury.

Jak jest tam teraz, prawie dekadę później? Czy już można czuć się bezpiecznie? Czy mieszkają tam ludzie? Jak wysoka jest radiacja? Wyrusz z nami do miejsca, którego nazwa u wielu wywołuje zimny dreszcz, i stań naprzeciw uszkodzonych reaktorów.

Jednak emocje nie opadną jak wskazówki dozymetrów, a wyprawa nie dobiegnie końca wraz z historiami opowiedzianymi nam przez mieszkańców skażonej strefy. Zanim wrócimy do domu, wejdziemy jeszcze razem do miasta duchów, przedrzemy się przez las Aokigahara, zwany lasem samobójców, i zobaczmy świętą górę Japończyków – wulkan Fudżi (aktywny, choć śpi już ponad 300 lat!).

Poznaj Fukushimę, o jakiej nie przeczytasz w żadnym przewodniku, i zobacz Japonię naszymi oczami.

Informacje dodatkowe o Urbex History. Fukushima. Wchodzimy do skażonej strefy:

Avatar użytkownika - Colibri
Colibri
Przeczytane:2020-09-01, Ocena: 5, Przeczytałam,

Recenzja
„URBEX HISTORY. FUKUSHIMA: WCHODZIMY DO SKAŻONEJ STREFY”.
Słyszeliście o tragedii jaka się wydarzyła w Japonii? Gdy trzęsienie ziemi, tsunami oraz awaria elektrowni atomowej zniszczyły miasto, a życie ludzi mieszkających w tej strefie zmieniło się nie do poznania?
„Wskazał na kalendarz z odrywanymi kartkami i datą, która zatrzymała się na 11 marca 2011 roku. Był to znak, że to miejsce jest nieodwiedzane przez nikogo…”
Książka „URBEX HISTORY. FUKUSHIMA” została wydana w 2020r. a napisali ją Jakub Stankowski, Konrad Niedziułka i Łukasz Dąbrowski. Trzech przyjaciół zajmuje się eksploracją opuszczonych miejskich i przestrzeni. Wszystkie wyprawy dokumentują w postaci np. wideo, które można obejrzeć na ich kanale o nazwie „Urbex History” na youtube, czy tak jak w tym przypadku w formie książki czyli „URBEX HISTORY. FUKUSHIMA: WCHODZIMY DO SKAŻONEJ STREFY”.
                Autorzy książki wybrali się do skażonej strefy w Fukushimie i postanowili się podzielić z nami tym co widzieli. Gdy w 2011 roku jedno z największych trzęsień ziemi wywołało tsunami, mieszkańcy nie byli świadomi że to nie koniec tragedii. Jakiś czas później w sąsiadującej z ich miastem elektrowni atomowej Fukushima Dai-ichi, dochodzi do awarii reaktorów. Cały teren musi być ewakuowany. Nikt nie ma czasu na pakowanie, bo radioaktywna chmura zbliżając się do miast pokrywa skażonym pyłem każdy zakątek. Trzęsienie ziemi, tsunami i w końcu wybuch awarii sprawiają że wielu ludzi ginie, szczęśliwcom udaje się uciec i zamieszkać w innych miastach. Teraz po 8 latach od tragedii ekipa „URBEX HISTORY” wyrusza do strefy by sprawdzić co się w niej zmieniło i jak wyglądają prace oczyszczające miasto. Czy radiacja rzeczywiście się zmniejszyła? Czy ludzie wracają do swoich domów? I czy jest bezpiecznie? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w książce.
                Osobiście oglądałam wcześniej kanał chłopaków z „URBEX HISTORY” i mimo że nie interesowałam się tym tematem, to mogę stwierdzić że naprawdę mnie zaciekawili. Dlatego też możliwość przeczytania ich książki była dla mnie radosnym i fascynującym przeżyciem. Chłopaki piszą swoim językiem w taki sposób że czytelnik czuje jak by był tam z nimi. Ciekawym dodatkiem było dodanie przez nie tylko zdjęć ale również komentarzy innych członków ekipy jak również kodów QR do materiałów z Youtube. Jedyna rzecz która mnie lekko zirytowała to brak wytłumaczenia na początku książki który z chłopaków to który. Mimo że oglądałam wcześniej ich filmiki, nie zapamiętałam imion, a czytając lubię sobie zobrazować treść książki. To nic wielkiego tylko fajnie by było gdyby jedno z pierwszych zdjęć całej trójki, było podpisane po kolei ich imionami, ot tak dla ułatwienia.

Avatar użytkownika - Kantorek90
Kantorek90
Przeczytane:2021-01-10, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, Przeczytane w 2021,

Druga książka twórców kanału Urbex History, czyli Łukasza, Konrada i Kuby, którzy dzięki swojemu kanałowi na youtube pokazują i opowiadają swoim widzą o opuszczone miejscach i obiekty - nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Tym razem Panowie postanowili zabrać nas na wycieczkę do Japonii, aby oprowadzić nas po skażonej strefie znajdującej się w Fukushimie, w której w 2011 roku miała miejsce katastrofa Elektrowni Atomowej. Książka jest utrzymana w podobnym stylu jak pierwsza książka, więc napisana jest z perspektywy każdego z chłopaków, dzięki czemu czyta się ja bardzo przyjemnie. Na marginesach można zauważyć liczne komentarze i wstawki, które ja osobiście bardzo lubię. Autorzy pokazują nam jak Japończycy walczą skutkami katastrofy - próbując małymi krokami przywrócić w mieście normalne życie. Zadziwiające jest to, jak wiele miejsc pozostało zachowanych tak jakby zostały zamknięte tylko na chwilę z powodu, np. przerwy świątecznej. I tak sklepy czekają na kupujących, szkoły na uczniów, a domy na swoich właścicieli. W książce znajdziemy również liczne zdjęcia i mapy, dzięki którym ukazany jest prawdziwy obraz Fukushimy.