Upoważnienie do szczęścia

Inne wydania:

Informacje dodatkowe o Upoważnienie do szczęścia:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2003-03-13
Kategoria: Opowiadania
ISBN: 83-89221-40-3
Tłumaczenie: brak

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Upoważnienie do szczęścia

Upoważnienie do szczęścia - opinie o książce

Avatar użytkownika - ania9208
ania9208
Przeczytane:2015-01-31, Ocena: 5, Przeczytałam, 12 książek 2015,
Książka jest bardzo sympatyczna :) fakt że składa się z kilku opowiadań dodaje jej lekkości i "nie zobowiązującego" charakteru. Mimo to przeczytałam ją raptem w jeden dzień. Historie niezwykle prawdziwe, historie z którymi na pewno każdy z nas spotkał się w swoim życiu lub sam nawet doświadczył, historie gdzie czasami upór bohatera nie pozwala dostrzec jego potrzeby szczęścia a później... jedna chwila, jeden moment i przychodzi odwaga do walki o swój los i swoje szczęście. Do tego widać lekką dozę poczucia humor autorki i taki dystans do postaci. Polecam dla wszystkich osób które mają w sobie dozę romantyzmu i może same potrzebują kopa żeby zawalczyć :)
Avatar użytkownika - bachacz
bachacz
Przeczytane:2014-05-19, Ocena: 5, Przeczytałam, czytam regularnie w 2014 roku, Mam,
Kolejna książka Katarzyny Grocholi, którą zaliczyłam jako pewien ciekawostkę. Nie przepadam za opowiadaniami, nie dają nasycenia treścią i nim się dobrze rozkręcą następuje pointa i koniec. Można zarzucać autorce komercję, taśmowe potraktowanie tematu, ja jednak czytając odkrywałam to co w udziale ma nie jedna czterdziestolatka. I nie ważne co kierowało autorką, ważne co my wyczytamy z kart książki. Ja znalazłam parę odniesień do własnego życia, i odkryłam, że w swoim sposobie patrzenia nie jestem odosobniona. Że inne kobiety mają podobne doświadczenia, podobne spostrzeżenia własnego, wydawałoby się indywidualnego i niepowtarzalnego życia. Nawet nie mówiąc o swoich przeżyciach ta książka jest dowodem na to że to co oscyluje wokół dwojga ludzi powiela się w wielu związkach. Ta umiejętność obserwacji prostych a zarazem ważnych spraw daje Katarzynie Grocholi pewność, że czytelniczek jej nie zabraknie, bo zawsze będą wśród nas osoby, które w jej książkach znajdą lustrzane odbicie swojego życia.
Avatar użytkownika - natalia07
natalia07
Przeczytane:2014-03-09, Ocena: 6, Przeczytałem, 12 książek 2014,
"Upoważnienie do szczęścia" Katarzyny Grocholi to zbiór opowiadań o miłości i przyjaźni. W codziennej krzątaninie nie zauważamy tego, co najważniejsze. A szczęście jest nieraz tuż obok nas, wystarczy po nie tylko sięgnąć. Ciekawy zbiór historyjek, które można przeczytać z przyjemnością. Bardzo mi się czyta :)
Avatar użytkownika - violabu
violabu
Przeczytane:2003-03-01, Ocena: 3, Przeczytałam, 2012 i wcześniej, Mam,
Książka pt. "Upoważnienie do szczęścia" Katarzyny Grocholi to zbiór opowiadań, które przyjemnie się czyta, jednak niedługo potem nie ma po nich śladu w pamięci.
Avatar użytkownika - mirand
mirand
Przeczytane:2020-01-26, Ocena: 4, Przeczytałam,

Trochę się zawiodłam bo oczekiwałam czegoś zupełnie innego. Zamiast pięknej powieści książka okazała sie zbiorem opowiadań, których koniec w większości był bardzo przewidywalny.

Opowiadania ,których motywem przewodnim jest miłość, bardzo się różnią od siebie oraz każde przenosi nas w zupełnie inne miejsce, lata i atmosferę.

Dość przyjemnie sie czytało , jednak nie jest to lektura , którą można zapamietać na długo.

Avatar użytkownika - Ina
Przeczytane:2014-02-10, Ocena: 4, Przeczytałam, 2003,
Zielone drzwi
Katarzyna Grochola0
Okładka ksiązki - Zielone drzwi

W pełen uroku i poczucia humoru sposób autorka opowiada o swoim życiu – od momentu narodzin po dzień dzisiejszy. Autorka wspomina rodzinę...

Przegryźć dżdżownicę, Houston, mamy problem
Katarzyna Grochola0
Okładka ksiązki - Przegryźć dżdżownicę, Houston, mamy problem

Kolekcjonerskie wydanie książek najpopularniejszej współczesnej pisarki, która zmieniła oblicze polskiej literatury i podbiła serca czytelników. Ponad...