„Uprzątnij koło siebie. Zobacz, co jest ważne. Czego naprawdę chcesz” – mówi jedna z bohaterek z tomu opowiadań „Upoważnienie do szczęścia”. I choć myśli o reklamowym sloganie, nie sposób oprzeć się wrażeniu, że to jej – nasza, moja – podświadomość woła z otchłani zagubienia: Przypomnij sobie, co jest najważniejsze! Przecież wiedziałaś, wiesz! Nie potrzebujesz niczyjego upoważnienia do szczęścia!
Ale nawet kiedy to szczęście staje na progu naszego domu, nie zawsze potrafimy je dostrzec. Bo akurat zajmuje nas coś innego ogromnie ważnego – jakaś kariera, jakieś ambicje, miraże jakieś, walka o coś, czemu przykleiliśmy plakietkę „miłość”, a co wcale miłością nie jest. Czasem zapominamy, co w życiu jest naprawdę ważne. Katarzyna Grochola nam o tym przypomina.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2009 (data przybliżona)
Kategoria: Opowiadania
Tłumaczenie: brak
Trochę się zawiodłam bo oczekiwałam czegoś zupełnie innego. Zamiast pięknej powieści książka okazała sie zbiorem opowiadań, których koniec w większości był bardzo przewidywalny.
Opowiadania ,których motywem przewodnim jest miłość, bardzo się różnią od siebie oraz każde przenosi nas w zupełnie inne miejsce, lata i atmosferę.
Dość przyjemnie sie czytało , jednak nie jest to lektura , którą można zapamietać na długo.
Chcesz mieć lepszy dzień? A może miesiąc? A może wystarczy pocieszka na każdy tydzień? Oto pięćdziesiąt dwie historie, tyle, ile jest tygodni w roku...
"Istnieje pogląd, że człowiek - mam na myśli również kobietę, która jest, jak wiadomo, najlepszym przyjacielem człowieka - dzieli się na...