Od momentu, kiedy jako ludzkość spojrzeliśmy w niebo, zadawaliśmy sobie pytanie, czy życie na Ziemi jest jedynym, jakie istnieje. Pytanie to znalazło się w centrum naszych doświadczeń, napędzając debaty naukowe i odkrycia, kształtując wierzenia i skłaniając do rozważań egzystencjalnych nieograniczonych granicami państw ani czasem. Choć to jedno z ulubionych zagadnień naszej kultury, myśl o pozaziemskiej inteligencji została w dużej mierze sprowadzona do rangi fantazji i teorii spiskowych.
To porywająca opowieść o nauce, zimnej wojnie, nazistowskich badaniach, niepokojach atomowych, tajnych samolotach szpiegowskich i wyścigu kosmicznym. UFO przedstawia prawdziwą historię polowania rządu USA na ,,niezidentyfikowane zjawiska powietrzne" tutaj na Ziemi, od Roswell po Rendlesham Forest, a także historię małej grupy myślących przyszłościowo naukowców - astronomów takich jak J. Allen Hynek, Frank Drake, Carl Sagan i Jill Tarter - którzy rozpoczęli poszukiwania pozaziemskiej inteligencji z dala od naszej planety. Opierając się na oryginalnych badaniach archiwalnych, odtajnionych dokumentach i wywiadach z wysokimi rangą urzędnikami wywiadu i wojska, Garrett M. Graff śledzi nasze długotrwałe usiłowania, by odpowiedzieć na jedno z najgłębszych i najpopularniejszych pytań wszech czasów: czy jesteśmy sami?
Garrett M. Graff to uznany historyk, finalista Nagrody Pulitzera, dziennikarz ,,The Washington Post", a także autor kilku książek, w tym wydanego przez Wydawnictwo SQN reportażu o zamachach z 11 września Jedyny samolot na niebie.
***
Zapewnia rozrywkę, a jednocześnie jest mocno osadzona w faktach.
The Wall Street Journal
Interesująca wycieczka po świecie latających spodków, kosmitów i pogranicza nauki.
Kirkus Reviews
BIOGRAM:
Garrett M. Graff
Pisze o polityce, technologii i bezpieczeństwie narodowym od blisko 20 lat. W przeszłości pełnił funkcję redaktora w magazynie ,,POLITICO", a także regularnie współpracował z ,,WIRED" i CNN. Jego teksty ukazywały się w licznych periodykach, od ,,Esquire" przez ,,Rolling Stone'a" po ,,New York Timesa". Obecnie jest dyrektorem inicjatyw cyfrowych w Aspen Institute. Graff ma na swoim koncie wiele książek, w tym The Threat Matrix poświęconą historii FBI, Raven Rock opisującą plany Stanów Zjednoczonych na wypadek zagłady nuklearnej w czasach zimnej wojny oraz bestsellery ,,New York Timesa": nominowaną do Pulitzera Watergate i wreszcie, wydany w Polsce nakładem Wydawnictwa SQN, Jedyny samolot na niebie.
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2024-11-13
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: UFO: THE (REAL) SECRET HISTORY OF THE US GOVERNMENT'S HUNT FOR ALIEN LIFE
Dwadzieścia lat temu światem wstrząsnęła seria zamachów, której nigdy wcześniej i jak dotąd nigdy potem nie było. Wielokrotnie nagradzany dziennikarz...