Uciążliwy skarb

Nie jest łatwo być smokiem i spędzać życie na pilnowaniu skarbu. Tak, niełatwo spać na górze złota… Po czymś takim wszystko cię boli. Masz zesztywniały kark i pogięty kręgosłup. Do tego ci żądni przygód i chwały rycerze, czarodzieje i gobliny łasi na twoje bogactwa. To przygnębiające i trudne. Ach, jeszcze złoty pył wdzierający się do nozdrzy i monety utykające pomiędzy łuskami, które zostawiają paskudne ślady. A wiesz, że smoki często mają alergię na skarby?

Nie jest też łatwo być małą księżniczką, która wszystko, czego dotknie, zamienia w złoto. Trudno jest nie mieć nikogo, komu można by zwierzyć się ze swoich niecodziennych problemów.

Przyjaźń między tymi dwojgiem wydawałaby się absolutnie naturalną drogą rozwiązania ich wszystkich bolączek, ale… Jak tu nawiązać przyjaźń, jeśli całe życie mówiono ci, że księżniczki są niekończącym się źródłem kłopotów, jeśli tysiące razy słyszałeś: “Nigdy, przenigdy nie zbliżaj się do córki króla ani królowej”? Jak przezwyciężyć swoje lęki i uprzedzenia?

Uciążliwy skarb to bajeczna, momentami filozoficzna, ilustrowana opowieść o pięknej i pełnej wzruszeń przygodzie, skłaniająca do refleksji nad bogactwem – rozumianym jako posiadanie dużego majątku, ale przede wszystkim jako bogactwo życia, przyjaźni, zrozumienia i otwartości na drugą istotę.

Informacje dodatkowe o Uciążliwy skarb:

Data wydania: 2023-12-04
Język oryginału: francuski
Tłumaczenie: Beata Huet

Kup książkę Uciążliwy skarb

Uciążliwy skarb - opinie o książce

Książkowy smok jest idealnym przykładem tego, jak powielanie schematów może ciążyć na sercu. Rodzice od małego kodują dla dziecka wiele ważnych rzeczy, w tym nie koniecznie zawsze robią to dobrze. Czasami nieświadomi, a czasami ,,bo taka tradycja" ,,bo z pokolenia na pokolenie" wpajają dziecku krok po kroku, co mają robić i jak mają żyć.

,,Uciążliwy skarb" Maxime Derouen to historia smoka, który od małego stał się jakby spadkobiercą skarbu i tradycji. Miał go strzec jak oka w głowie. Wpajali mu, że smoki są od tego i tylko to potrafią Jak nic obraz podcinania skrzydeł i doprowadzania do niskiej samooceny. Nigdy nie chcieli słuchać, jak to wygląda z tej drugiej strony. Jednak mądry, mały smok chciał czegoś więcej, nie kręcił go skarb, który jak uważał, jest brudny. Jego życie zmieniła jedna, mała osóbka. Wtedy poczuł, co tak naprawdę jest ważne i jak wygląda prawdziwy skarb. Kim była ta osóbka?

Skarb to nie zawsze rzeczy materiale i to bardzo dokładnie widać w tej pozycji. Autorka poruszyła tu takie tematy jak różne punkty widzenia, stereotypy, zaufanie, przyjaźń i wiele innych. Głębokie i mądre przesłanie płynie z tej książki. Dla miłośników smoków i mądrych treści jest to idealna pozycja. Przyjaźń, choć z pozoru niemożliwa, może być ta najpiękniejszą.Książka w twardej oprawie z przyjemnymi wypukłościami na okładce. W środku dużo ilustracji w kolorze czarnym, szarym i złotym. Strony też nie należą do cienkich. Dla mnie to duży plus. Książka naprawdę solidnie wydana.Polecam

Na niby!
Maxime Derouen0
Okładka ksiązki - Na niby!

Podczas przerwy krokodyl Bruno pociągnął żyrafkę Zosię za kaptur. Tak mówi Zosia, ale Bruno mówi, że to było na niby! Na niby? Co to w ogóle znaczy? Czy...