Tygrys legendarny czołg

Książka przedstawia historię Tygrysa.

Informacje dodatkowe o Tygrys legendarny czołg:

Data wydania: 2021-08-06
Kategoria: Historyczne

Tagi: bóg

Kup książkę Tygrys legendarny czołg

Tygrys legendarny czołg - opinie o książce

Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2021-09-28, Ocena: 6, Przeczytałam,

Recenzja książki od @wydawnictwo_rm
Premiera 6 sierpnia
Autorstwa: Thomas Anderson

Powiem wam, że zdecydowałam się zrecenzować tą książkę z bardzo prostego powodu. Otóż wiele słyszałam o czołgach, ale tak naprawdę nigdy ich nie widziałam. Ktoś powie, że po to są filmy, jednak nie tak łatwo natrafić na taki, gdzie będą one dokładnie przedstawione. Tutaj przeczytałam nawet o ich danych technicznych. Przynajmniej wiem już, że nie jeździły wyłącznie na benzynę.
A wiedzieliście, że to Hitler zlecił ulepszenie wszystkich komponentów Tygrysa I ? Płyty pancerza zrobili bardziej pochyłe, zwiększono grubość opancerzenia, działo miało dłuższą lufę i stało się najpotężniejszą z dostępnych armat czołgowych. Masa przekraczała 70 ton! Niewiarygodne jak potrafił zadbać o czołgi, by były cięższe i bardziej bezpieczne dla osób wewnątrz, a niemal niezniszczalne dla wroga. Zresztą prawie na każdej stronie książki można przejrzeć zdjęcia czołgów i widać ich różnicę gołym okiem.
Dlaczego czołgi malowano roztworem wapna? Kiedy zakładano wąskie gąsiennice i dlaczego? W ogóle znajdziecie tam informacje od kiedy powstały, jak je ulepszano, jak znosiły walki, w jaki sposób je remontowano i najważniejsze pytanie, czy przetrwały do dzisiaj? W końcu była to pierwsza taka poważna broń, która miała konkretny cel. Miała służyć odparciu ataku i przetrwać go za wszelką cenę. Pierwszy Tygrys który powstał faktycznie był wytrzymały, jednak dopiero jego,,sobowtór" znacznie ulepszony pokazał, że można jechać na wojnę i z niej powrócić.
Powiem wam, że nie chodzi tutaj żeby książkę przeczytać i odłożyć na bok. W końcu znajdziemy tam kawałek naszej historii, gdyż owa pozycja nie składa się tylko z faktów technicznych.
Być może jedynym małym minusem jest tutaj nie styl pisania, ale słowa, które czasem ciężko było zrozumieć. Nie miałam nigdy doczynienia z językiem niemieckim, więc może to mój błąd. Niemniej jednak książkę wam polecam, bo chyba jeszcze nikt nigdy nie opowiedział mi tylu istotnych informacji o czołgach i maszynach, które przy nim pracowały. Znalazłam odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania, dlatego jestem z niej zadowolona:-)

#wydawnictworm #tygrys #czołgi #tygrys1 #thomasanderson

101 faktów o czołgach
Thomas Anderson0
Okładka ksiązki - 101 faktów o czołgach

Co ma wspólnego z tematem czołgów Leonardo da Vinci? Co należy rozumieć pod pojęciem Panzerglocke? Skąd wzięło się słowo ,,tank"? Na te i na wiele innych...

Panzer IV
Thomas Anderson0
Okładka ksiązki - Panzer IV

Panzerkampfwagen IV to jedyny typ niemieckiego czołgu, który znajdował się w wyposażeniu niemieckich wojsk pancernych przez całą II wojnę światową. Od...

Kyle
T.M. Piro