Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2009 (data przybliżona)
"Człowiek to ktoś, kto nosi w sobie coś większego niż on sam".
Trudna ta książka, do czytania jak i opisania. Nie da się jej tak po prostu przeczytać. Do przemyślenia, do analizowania, do ponownego przeczytania.
Niełatwego zadania przełożenia słynnego ,,Małego Księcia" na język śląski podjął się mistrz śląskiej mowy Grzegorz Kulik. ,,Mały Princ" z pewnością rozbawi...
Tę książkę Antoine de Saint-Exupéry uważał za swego rodzaju testament. Nie zdążył jednak jej ukończyć. Została opublikowana w 1948 roku, już po śmierci...
Przeczytane:2024-06-09,
Są książki, które się pochłania w jeden wieczór i takie, które warto celowo rozłożyć na tygodnie, nawet miesiące, by w skupieniu i z należytą uważnością delektować się kolejnym fragmentem. I przede wszystkim, żeby znaleźć czas, by zmierzyć się z ogromem zawartych w niej wartości, przemyśleć porady i nakazy, i zatrzymać nad własnym życiem i priorytetami.
Taką książką, a nawet powiedziałabym księgą zarówno ze względu na gabaryty, jak i wręcz biblijny charakter przekazu jest „Twiedza” Antoine de Saint-Exupery. Księgą pełną mądrości, z której można czerpać bez końca. Barwnym, poetyckim i pełnym metafor językiem w formie przypowieści opisuje każdą wartość, każdy temat, który ma wpływ na kształtowanie człowieka dążącego do ideału. Porusza najważniejsze życiowe wartości, ale i nadaje im odpowiednie znaczenie i interpretację.
"Twierdzo, zbuduję cię w sercu człowieka"
Tu każde zdanie skłania do myślenia i choć od jej napisania minęło niemal sto lat, to wiele prawd pozostaje uniwersalnych i tak samo aktualnych, jak przed wiekiem. Z niektórymi poglądami możemy się nie zgodzić, wydać się mogą nieco archaiczne czy wręcz nieakceptowalne, ale nie czyni jej to mniej wartościowej pod względem literackim.
Utopia filozoficzna ma to do siebie, że pokazuje wizję świata czy człowieka, która nigdy się nie ziści. Pokazuje ideał, do którego powinniśmy dążyć, jest drogowskazem wskazującym kierunek. I pojawia się przy czytaniu cień melancholii, bo gdyby każdy z nas kierował się w życiu odpowiedzialnością, honorem, odwagą, uczciwością, braterstwem, poczuciem wspólnoty, obowiązku, przyjaźnią, miłością i tolerancją, jak inny byłby nasz świat. Ale pomarzyć można, a to opracowanie powinno towarzyszyć nam w życiu, by wskazywać i zawracać nas na właściwą drogę, gdy zbłądzimy.
Jeśli lubicie czasem zatrzymać się, dać sobie przestrzeń do przemyśleń, pofilozofować, to tym dziełem stworzonym z krótkich rozdziałów, które możemy sobie odpowiednio dawkować, możecie delektować się do woli.