Trauma i pamięć. Mózg i ciało w poszukiwaniu autentycznej przeszłości

Peter A. Levine, twórca metody Doświadczania Somatycznego, mierzy się z jedną z najbardziej kontrowersyjnych kwestii W terapii traumy - czy możemy ufać własnym wspomnieniom? Według niektórych badaczy wspomnienia traumatycznych wydarzeń nie są wiarygodne i nie ma z nich żadnego pożytku; inni natomiast podkreślają ich kluczowe znaczenie w zrozumieniu tego, co nas spotkało.

Dr Levine przekonuje, że każda ze stron ma trochę racji. Choć wspomnieniom można zaufać, najbardziej wartościowe w terapii są te, które początkowo uznajemy za najmniej wiarygodne. Autor proponuje skupić się na pamięci ciała, przeważnie niedostępnej dla naszej świadomości.

Pierwszym krokiem jest zrozumienie zależności między przeszłością a teraźniejszością oraz między mózgiem a ciałem. W ten sposób będziemy mogli przeformułować nasz stosunek do traumy, której doświadczyliśmy.

Książka Trauma i pamięć przeznaczona jest zarówno dla terapeutów, jak i dla osób, które przeżyły traumę. Stanowi przełomowe spojrzenie na to, jak powstają wspomnienia i jak duży jest ich wpływ na stan naszej psychiki i samopoczucia.

W serii Terapia Traumy autorstwa Petera A. Levina ukazały się dotychczas:

Głos wnętrza. Jak ciało uwalnia się od traumy i odzyskuje zdrowie Uleczyć traumę Obudźcie tygrysa Uwolnić się od bólu. Program leczenia bólu oparty na świadomości ciała

Informacje dodatkowe o Trauma i pamięć. Mózg i ciało w poszukiwaniu autentycznej przeszłości:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2021-02-24
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Trauma and memory

Tagi: bóg

Kup książkę Trauma i pamięć. Mózg i ciało w poszukiwaniu autentycznej przeszłości

Trauma i pamięć. Mózg i ciało w poszukiwaniu autentycznej przeszłości - opinie o książce

Głos wnętrza. Jak ciało uwalnia się od traumy i odzyskuje zdrowie
Peter A. Levine0
Okładka ksiązki - Głos wnętrza. Jak ciało uwalnia się od traumy i odzyskuje zdrowie

Obudziliście w sobie tygrysa? Pora na zrozumienie wagi komunikacji, która odbywa się bez słów. Trauma najczęściej kojarzy się z zaburzeniem psychicznym...

Obudźcie tygrysa. Leczenie traumy
Peter A. Levine0
Okładka ksiązki - Obudźcie tygrysa. Leczenie traumy

Obudźcie tygrysa proponuje nową i pełną nadziei wizję traumy. Postrzega człowiecze zwierzę jako unikalną istotę, wyposażoną zarówno w instynktowną zdolność...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;