Toskania [Pascal Holiday]

Sielskie pejzaże, winnice, gaje oliwne, miasta o niezliczonych dziełach sztuki, piaszczyste plaże, cudowne Chianti, krzywa wieża w Pizie, wyścig palio w Sienie - Toskania to idealne miejsce na wakacje. Przewodnik Pascal Holiday podpowie, co warto zobaczyć, które plaże są najpiękniejsze i gdzie spróbować lokalnych specjałów. Z jego pomocą odkryjesz ten włoski region dla siebie. I będzie to urlop doskonały!

Informacje dodatkowe o Toskania [Pascal Holiday]:

Toskania [Pascal Holiday] - opinie o książce

Avatar użytkownika - aggusia
aggusia
Przeczytane:2021-07-13, Ocena: 4, Przeczytałam,

Zacznę od tego, że jestem kolekcjonerką przewodników i ten jest kolejnym w moich zbiorach. Tegoroczny urlop będę spędzać krajowo, ale czytanie przewodnika nie ma nic wspólnego z tym gdzie pojadę. Ja mam po prostu ogromną frajdę ze zgłębiania tego typu wydawnictw :)

Przewodnik wyszedł z Wydawnictwa Pascal w serii ,,Pascal Holiday". Nie jest to najnowsze wydawnictwo bo z 2016 roku ale w przypadku takich książek data wydania nie ma większego znaczenia. W miękkiej oprawie ukryte jest niespełna 140 stron tekstu okraszonego kolorowymi ilustracjami. Przewodnik nie jest gruby i nie można powiedzieć, że jest przeładowany treścią jednak można w nim znaleźć najważniejsze, podane ciekawie i sposób skondensowany informacje na temat regionu. Na początku znajdziemy krótką historię Toskanii, regionalnej kuchni, lokalnych świąt oraz informacje dla tych którzy spędzają urlop z dziećmi lub aktywnie.

Następnie podzielono region na kilka najważniejszych i liczących się ośrodków: Florencja i okolice, Arezzo, Sienia i Piza. Każdy rozdział podaje również w zwięzłej formie informacje o tych podregionach. Zabytki, historia ale wszystko krótko.

Każdy taki podrozdzialik kończy się zbiorem praktycznych informacji o okolicy: noclegi, telefony, gastronomia.

Na końcu zamieszczono krótki informator turystyczny, w którym podano praktyczne informacje, np. o możliwości zabierania zwierząt, zawarto również informacje m.in. o noclegach, możliwościach komunikacyjnych, wykazy przydatnych stron internetowych, numerów telefonów, itp.

Przewodnik, jak wszystkie wydawnictwa Pascala, jest ładnie wydany, w niewielkim formacie swobodnie mieszczącym się w torebce.

Jeśli ktoś potrzebuje praktycznego, krótkiego przewodnika to ten jest idealny.

Jeśli ktoś szuka pełniejszych i szerszych informacji o regionie powinien poszukać innego wydawnictwa.

Baltimore. Tom 1
Okładka ksiązki - Baltimore. Tom 1

Nowa seria grozy sławnego amerykańskiego mistrza komiksu Mike'a Mignoli! Fala wampirów rozlała się na Europę w wyniku niszczycielskiej zarazy, która zakończyła...

Elementarz 4 latka. Akademia przedszkolaka
Okładka ksiązki - Elementarz 4 latka. Akademia przedszkolaka

Elementarze dla trzylatków, czterolatków i pięciolatków zostały przygotowane zgodnie z podstawą programową wychowania przedszkolnego. Dzieci znajdą w...

Kyle
T.M. Piro