Pacjenci Susan Froward to ludzie, skatowani przez własnych rodziców. Fizycznie bądź psychicznie. Krytykowani, dręczeni okrutnymi żartami, przygniatani winą, napastowani seksualnie, czy... rozpaczliwie ochraniani. Niewielu z nich przed podjęciem terapii zdawało sobie sprawę z tego, że zostali zniszczeni destrukcyjnym wpływem ,,toksycznych" rodziców, umiejętnie zaszczepiających w dziecku wieczną traumę, poczucie znieważenia i poniżenia. Mają zachwiane poczucie własnej wartości prowadzące do samoniszczących zachowań. Zawsze, nawet niezależnie od faktycznych zasług, czują się bezwartościowi, niezależnie od kochającego partnera - niekochani, niezależnie od życiowego powodzenia - nieprzystosowani. Uczucia te wynikają w znacznej mierze z faktu, że jako dzieci zostali pozbawieni wiary w siebie i wpędzeni w poczucie winy. A stając się dorosłymi, nie potrafią zrzucić tego ciężaru, co odbija się na każdym aspekcie ich życia
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2015-10-07
Kategoria: Poradniki
Dzięki tej książce zrozumiałam, że tłumiłam w sobie gniew, który miał swój początek już w moim dziciństwie. Próbowałam wymazać z paięci, wybaczyć. A nie tędy droga..
Znalazłam w niej z pozoru banalne ćwiczenia i rady, które przy moim zaangażowaniu przyniosły naprawdę pozytywne efekty.
Sięgając po ten tytuł nie należy oczekiwać cudownej zmiany, czy zaleczenia ran. To nie magiczna księga. Jednak, chcąc popracować nad swoim życiem, warto przeczytać, a właściwie przeanalizować tę książkę.
Dlaczego on nie kocha, a ona za nim szaleje to książka o trudnych partnerach: nieprzyjaznych, nieprzystępnych, napastliwych, o silnej tendencji do dominacji...
Przeczytane:2016-12-27, Ocena: 4, Przeczytałam, Moja półka, Przeczytane, Przeczytane 2016,