Przemoc emocjonalna i słowna, agresja, tortury psychiczne, manipulacja emocjonalna... Nadużycia występują we wszystkich obszarach naszego życia, a ich skala narasta, co sprawia, że coraz bardziej agresywnie i impulsywnie traktujemy siebie i innych. W związku z tym ważne jest, abyśmy wszyscy nauczyli się inaczej wyrażać swoje frustracje, gniew i impulsywność, które mogą wynikać z nierozwiązanych problemów emocjonalnych, by nie ranić innych.
Choć samo czytanie książek nie rozwiązuje problemów związanych ze złym traktowaniem, warto w fachowej literaturze poszukać profesjonalnej pomocy. Istnieją bowiem narzędzia, które mogą nam pomóc w rozwiązaniu tego problemu, takie jak opisywane w niniejszej publikacji treningi asertywności, które są z powodzeniem stosowane na całym świecie.
Przez rozmowę i wyrażanie empatii jesteśmy w stanie uzdrowić nasze relacje z innymi z samym sobą. Ludzie, którzy potrafią okazać empatię i odpowiednio odnosić się do świata, są bliżej realizacji swoich marzeń. Zostań jednym z nich.
Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2023-11-08
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: No me maltrates
Emocje istnieją po to, abyśmy je odczuwali, lecz nie po to, by zdominowały życie, oślepiały czy kradły naszą przyszłość. Nie powinny również wysysać...
Wyjdź ze strefy komfortu! Bernardo Stamateas, specjalista od psychologii i samodoskonalenia, pokazuje, jak się rozwijać, nie bać się zmian, nawet gdy...
Przeczytane:2023-12-13, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2023, 26 książek 2023, czytam regularnie, Egzemplarz recenzencki,
Bernardo Stamateas w tej książce wyjaśnia "rodzaje przemocy", które możemy projektować za pomocą naszej mowy ustnej i ciała, a także szereg technik, których możemy użyć, aby zidentyfikować, kiedy dana osoba nas atakuje, oraz mechanizmy, aby tego uniknąć.
Przede wszystkim musimy sobie uświadomić, że tkwimy w takiej toksycznej relacji, a później zrobić wszystko, aby uwolnić swoje myśli, a w rezultacie siebie z takich relacji.
Żeby sobie pomóc zwróćmy uwagę na najczęściej pojawiające się przejawy toksyn w relacjach: kłamstwa, wyzwiska, wrogość, pogarda, szantaż emocjonalny, samotność, brak poczucia odpowiedzialności, niskie poczucie własnej wartości, brak akceptacji, a nawet przemoc fizyczna.
Ale to nie wszystko. Autor analizuje typy osób, powiedzmy, do unikania. Choć wiem, że to może być trudne. Przedstawia nam osoby neurotyczne, narcystyczne, obrażalskie, itp. Przyznam, że to niezmiernie ciekawe. Ale najlepszy według mnie jest rozdział poświęcony molestowaniu. Sięgnijcie po tę publikację. Zastanawiam się, czy w moim odczuciu nie jest to najlepsza książka Stamateasa. Sięgnijcie, bo każdy z nas kiedyś natknie się na osobę toksyczną i dzięki temu będzie wiedział jak postępować.