Tłumacz między innymi. Szkice o przekładach, językach i literaturze

Punktem wyjścia tej książki jest teza o nieprzekładalności literatury – nieprzekładalności, która, paradoksalnie, zostaje uznana za rację bytu przekładu. Jarniewicz rozwija koncepcję autorskiego, twórczego charakteru pracy tłumacza, występującego w wielu rolach: pisarza, antologisty, krytyka, popularyzatora. Stawia nieoczywiste pytania o to, czy tłumacze mogą sobie pozwolić na czułość albo czy wolno im kłamać. Pyta o granicę, za którą przekład staje się plagiatem, o miejsce kobiet w przekładzie literackim i o sens tłumaczenia na współczesną polszczyznę dawnej literatury polskiej.

Klamrę książki tworzą dwa bardziej osobiste szkice, w których autor odsłania tajniki własnej pracy i kreśli swój pisarski życiorys, dziękując mistrzom i przywołując nazwiska młodych adeptów translatorskiej sztuki.

Pisane w przystępnym, wolnym od naukowego żargonu stylu, skupione na konkretnych przykładach i niestroniące od osobistego zaangażowania szkice Jarniewicza to lektura dla wszystkich zainteresowanych przekładem, literaturą i językiem.

Informacje dodatkowe o Tłumacz między innymi. Szkice o przekładach, językach i literaturze:

Wydawnictwo: Ossolineum
Data wydania: 2018-09-04
Kategoria: Inne
ISBN: 978-83-65588-64-7

Kup książkę Tłumacz między innymi. Szkice o przekładach, językach i literaturze

Tłumacz między innymi. Szkice o przekładach, językach i literaturze - opinie o książce

Skądinąd
Jerzy Jarniewicz0
Okładka ksiązki - Skądinąd

Twórczość poetycka Jerzego Jarniewicza z ostatnich trzydziestu lat zebrana w jednej książce! Osiem tomów na nowo przejrzanych, niekiedy zmienionych, prezentują...

Od pieśni do skowytu
Jerzy Jarniewicz0
Okładka ksiązki - Od pieśni do skowytu

Szkice wybitnego tłumacza i znawcy literatury anglojęzycznej Jerzego Jarniewicza, zamieszczone w tomie "Od pieśni do skowytu", dotyczą twórczości poetów...