Adaptacja wielokrotnie nagradzanej i najpopularniejszej w Europie serii komiksowej, której twórcami są Grzegorz Rosiński i Jean Van Hamme, obejmuje dwa pierwsze albumy serii „Thorgal” - "Zdradzona czarodziejka" i "Wyspa lodowych mórz". W roli tytułowego bohatera, dumnego wikińskiego skalda, występuje Jacek Rozenek. U swego boku będzie miał kochającą go bezgranicznie Aaricię, w którą wciela się Maria Niklińska. Jej przyjaciółkę, Solveig, gra Agnieszka Więdłocha, a rudowłosą czarodziejkę Slivię - Sonia Bohosiewicz. W rolę Gandalfa Szalonego, wodza Wikingów, wciela się Arkadiusz Jakubik. Głosem, który prowadzi nas przez górskie ostępy północnych krain i opowiada historię Thorgala i Aaricii, jest głos wybitnego barda i poety - Mirosława Czyżykiewicza.
Wydawnictwo: Biblioteka Akustyczna
Data wydania: 2013 (data przybliżona)
Czyta: Mirosław Czyżykiewicz
Moje odczucia jak na początek są niejednoznaczne, oczywiście rysunki Rosińskiego trzymają wysoki poziom ale muszę się przekonać jak skończy się ta historia której dalszy ciąg jest w następnym zeszycie. Za to ta historia z Lodową górą i znajdującym się w niej ogrodzie, w których Thorgal spotyka trzy siostry wydaje się całkiem interesująca i ciekawie przestawiona jak na tak małą liczbę plansz.
Tyle się naczytałam jaki wspaniały jest Thorgal. No i jest to dobry komiks, jak i nie jest. Dobry jak na czas, w którym powstawał, ale trochę już minęło i już mnie nie potrafił przyciągnąć. Mam wypożyczony jeszcze tom drugi, przeczytam i na tym się moja przygoda z Thorgalem zakończy.
Przeczytane:2016-12-03, Ocena: 5, Przeczytałem,