Thorgal, wspierany przez wikingów i księcia Galathorna, przybywa do królestwa Brek Zarith, żeby uwolnić Aaricię więzioną przez tyrana Schardara. Ale król Brek Zarith wcale nie zamierza się łatwo poddać...
Wymyślony przez Van Hamme, a narysowany przez Rosińskiego fantastyczny, mroczny świat wikingów odniósł wielki sukces. Wciąż są wznawiane starsze tytuły i powstają nowe przygody Thorgala Aegirssona. Komiks wielokrotnie wyróżniany i uznawany za jeden z najpopularniejszych komiksów w Europie.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2001 (data przybliżona)
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: La chute de Brek Zarith
Język oryginału: Francuski
Tłumaczenie: Wojciech Birek
Ilustracje:Grzegorz Rosiński
Aariciaaa... już bardziej durna, ty babo, chyba nie będziesz. Chyba.
Przeczytane:2022-02-10, Ocena: 4, Przeczytałem, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku,
Zakończenie tej historii jest nawet ciekawe. Fabularnie zawodzi trochę fakt słabej pamięci Thorgala który będąc w Brek Zarith zapomina, że jego żona była w ciąży i jak by nigdy nic ignoruje uwięzionego Jolana i tylko wciąż wykrzykuje ,,Aaricia Aaricia gdzie jesteś" na plus można policzyć postać Shardara którego charakter jest zarysowany w ciekawy sposób. Wszystkiemu dodają wartości wyjątkowo udane rysunki Rosińskiego, przestawiające zamek Shardara i znajdujące się w środku wynalazki i pułapki.