Niemal co tydzień dowiadujemy się o nowych "łatach" usuwających luki w zabezpieczeniach systemów operacyjnych i programów. Niestety -- często, zanim łata zostanie rozpowszechniona i zainstalowana na komputerach, ktoś wykorzysta "dziurę" w systemie i włamie się do niego. Cóż więc zrobić, aby zabezpieczyć swoje dane przez atakiem hakera? Jak znaleźć słabe punkty zabezpieczeń i usunąć je? W jaki sposób zaimplementować odpowiednie zabezpieczenia w tworzonym przez siebie oprogramowaniu?
Książka "The Shellcoder's handbook. Edycja polska" zawiera odpowiedzi na wszystkie te pytania. Książka będąca efektem pracy zespołu złożonego ze specjalistów w zakresie bezpieczeństwa systemów komputerowych, analityków i hakerów przedstawia sposoby wykrywania słabych punktów oprogramowania tworzonego w języku C i sprawdzenia możliwości ich wykorzystania. Opisuje luki w istniejących systemach i programach oraz sposoby ich zabezpieczenia. Zawarte w niej wiadomości pozwolą na tworzenie własnych systemów wykrywania błędów i pomogą ustalić, czy błędy te stanowią potencjalne zagrożenie.
Podstawowe metody włamań do różnych systemów operacyjnych Techniki przepełniania stosu, wykorzystywania kodu powłoki i błędów łańcuchów formatujących Kontrola słabych punktów programów metodami wstrzykiwania kodu i fuzzingu Kontrola kodu źródłowego programów Klasy błędów Sposoby śledzenia słabych punktów Analiza kodu binarnego Tworzenie eksploitów Ataki na systemy zarządzania bazami danych
Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2004-09-21