Thackeray, William Makepeace - Targowisko próżności. Tom 2

Inne wydania:

Jedno z najważniejszych dzieł literatury angielskiej XIX wieku!

Grzeszna kobieta, nieczuła matka, skłonna do zdrady żona? Wiele można powiedzieć o Rebecce Sharp, a nawet to, że nie kocha swojego syna. Ilekroć pojawia się w czyjejś rodzinie, natychmiast zrywa najświętsze więzy. Pochlebstwa i podłe intrygi to jej domena, a wyrafinowanie – drugie imię. Nie cofnie się przed najgorszym oszustwem, jednocześnie mając w duszy próżność i wyrachowanie.

Czy można stłamsić w sobie głęboko zakorzenioną pogardę do bliźniego?

Drugi tom powieści znajdującej się na liście 100 książek (według BBC), które każdy człowiek musi przeczytać! Wciąż aktualna, odkrywająca blaski i cienie dziewiętnastowiecznego angielskiego społeczeństwa, ukazująca naturę ludzką, i to tę, której się wstydzimy.

„Im dłużej czytam dzieła Thackeraya, tym bardziej odnoszę wrażenie, że jestem sam na sam z jego przenikliwością, z jego prawdą, z jego odczuciami. Thackeray to prawdziwy tytan literatury” – Charlotte Brontë

Informacje dodatkowe o Thackeray, William Makepeace - Targowisko próżności. Tom 2:

Wydawnictwo: Replika

Thackeray, William Makepeace - Targowisko próżności. Tom 2 - opinie o książce

Avatar użytkownika - vaapu
vaapu
Przeczytane:2016-03-10,
Opowieść wydana została w dwóch tomach, ale trudno oceniać je oddzielnie. Właściwie mogę napisać o tej części to samo, co o poprzedniej: mamy tu świat konwenansów, intryg, aranżowanych związków opisany i opatrzony celnym, ironicznym komentarzem autora. Nieco rozczarowuje tylko zakończenie, które co prawda jest zaskakujące (dla mnie było), ale w moim odczuciu nie pasuje do reszty historii.
Avatar użytkownika - elphaba
elphaba
Przeczytane:2011-10-25, Przeczytałam,
Vanity Fair
William Makepeace Thackeray0
Okładka ksiązki - Vanity Fair

Vanity Fair, by William Makepeace Thackeray, is part of the Barnes Noble Classics series, which offers quality editions at affordable prices to the student...

Księga snobów napisana przez jednego z nich
William Makepeace Thackeray0
Okładka ksiązki - Księga snobów napisana przez jednego z nich

Zbiór ciekawych, satyrycznych artykułów prasowych napisanych przez Thackeraya do jednej z londyńskich gazet, które piętnują snobizm wielu grup społecznych...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska