Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2001-11-14
Tytuł oryginału: Now Wait for Last Year
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Jacek Spólny
Amerykański Międzyplanetarny Serwis Zdrowia i Opieki Społecznej ogłasza nabór ochotników, którzy mieliby wziąć udział w wyprawie badawczej na księżyc Alfy...
Tom 4 opowiadań zebranych Philipa K. Dicka Co sprawia, że chce się Dicka czytać? Dziwność to jedno, ale zawsze jest w niej atmosfera ludzkiego dążenia...
Przeczytane:2020-06-26, Ocena: 3, Przeczytałem, 52 książki 2020, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2020,
“Bo życie składa się z tak ustanowionych konfiguracji rzeczywistości. Porzucenie jej równałoby się stwierdzeniu: nie potrafię znieść rzeczywistości jako takiej. Muszę mieć zupełnie wyjątkowe, lżejsze warunki”.
Potrzebujemy ciągłości istnienia, dlatego opieramy się na wspomnieniach. Ale one bywają zwodnicze. Przeszłość istnieje tylko w naszej pamięci – im bardziej odległa, tym bardziej zamazana i niepewna. Ponadto łatamy dziury w przeszłości często konfabulując.
A co jeśli spojrzymy na nasze życie w ten sposób: przeszłość nie istnieje (jest tylko w naszych wspomnieniach), przyszłości jeszcze nie ma (jest tylko w naszych wyobrażeniach), zaś teraźniejszość nieustannie przechodzi do przeszłości. Więc co jest? Tylko pozory?
Philip K. Dick kolejny raz poszukuje prawdy o rzeczywistości, w której żyjemy. Analizuje percepcją czasu i nasze definicje przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. Robi to w charakterystyczny sposób, wykorzystując stałe elementy swoich prac: jak podróż w czasie, światy równoległe, alternatywne wizje historii, poszerzona percepcja, transplantacje organów itp. Te wszystkie zabiegi miały jednak jeden nadrzędny cel: próbę zmierzenia z rzeczywistością, życiem osobistym i współczesnym autorowi obawom o losy Świata.