Przekrojowy podręcznik akademicki z zakresu najważniejszych zagadnień teoretycznych w stosunkach międzynarodowych. Praca ma charakter interdyscyplinarny, z licznymi odniesieniami do filozofii, socjologii i innych nauk społecznych. Wyczerpująco omawia i poddaje krytycznej analizie współczesne teorie oraz najważniejsze nurty myślenia, takie jak:
Realizm klasyczny Realizm strukturalny Realizm neoklasyczny Liberalizm Liberalny instytucjonalizm Nowy liberalizm Strukturalizm (neomarksizm) Teoria systemu-świata Socjologa historyczna Teoria krytyczna Szkoła angielska Teorie normatywne Konstruktywizm Poststrukturalizm Feminizm Teoria postkolonialnaAutor analizuje założenia ontologiczne, epistemologiczne i metodologiczne omawianych stanowisk oraz debaty między poszczególnymi teoriami i nurtami, które ukształtowały naukę o stosunkach międzynarodowych.
Książka jest przygotowana przede wszystkim z myślą o dydaktyce, odpowiadając na dynamiczny rozwój dyscypliny w Polsce w ostatnich latach. Podręcznik przeznaczony jest m.in. dla studentów politologii, stosunków międzynarodowych, dziennikarstwa oraz pokrewnych kierunków.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2022-07-29
Kategoria: Socjologia, filozofia
Globalizacja i integracja europejska bezpośrednio dotykają istoty suwerenności współczesnego państwa, dlatego zainteresowanie tym zagadnieniem jest ogromne...
Chcę przeczytać,