TCP/IP

TCP/IP (ang. Transmision Control Protocol/Internet Protocol) jest obecnie dominującym, najbardziej rozpowszechnionym protokołem sieciowym. Niniejsza książka pomoże Ci w zrozumieniu jego podstaw w kontekscie innych protokołów, a także zapozna Cię z ideą systemów otwartych i roli, jaką odgrywa w nich omawiany protokół.

Dzięki przejrzystemu wykładowi oraz wielu pytaniom i odpowiedziom, a także ćwiczeniom praktycznym łatwo zdobędziesz fundamentalną wiedzę na temat zastosowania protokołu TCP/IP we współpracy między sieciami, w systemach klient-serwer oraz w Internecie. Równocześnie, dzięki licznym wskazówkom, notatkom i ostrzeżeniom dowiesz się, jak umiejętnie konstruować związane z nim oprogramowanie i unikać wielu pułapek programistycznych.

Natura protokołu TCP/IP, podstawy działania i związek z innymi protokołami Instalacja i konfigurowanie DNS, NIS i NFS na serwerze i u klienta Wykorzystanie najnowszej edycji TCP/IP: IP Next Generation Połączenia host-to-host i związane z tym funkcje TCP: przesyłanie danych, niezawodność, sterowanie przepływem, bezpieczeństwo danych Warstwowa architektura TCP/IP, FTP, warstwy sesji, poczta elektroniczna (SMTP) w szczegółach Potrzeba standaryzacji, powstawanie i rozwój standardów Protokoły OSI/ISO Praca sieciowa w Windows 95, Windows NT i Linuxie Dr Timothy Parker jest znanym na świecie autorem, programistą i analitykiem systemowym. Opublikował ponad 800 artykułów w wielu poczytnych czasopismach komputerowych, jest ponadto autorem książki "TCP/IP Unleashed" (dosł: "nieujarzmiony TCP/IP") oraz współautorem "Internet Unleashed", ponadto ma w swoim dorobku dwie poczytne cenione pozycje traktujące o systemie UNIX. Obecnie jest prezesem firmy Timothy Parker Consulting Inc, zajmującej się doradztwem w zakresie m.in. analiz systemowych, oprogramowania, szkoleń i dokumentacji.

Informacje dodatkowe o TCP/IP:

Wydawnictwo: Helion