Tcl-Tk. Programowanie

Język programowania Tcl (Tool Command Language) należy do licznej rodziny interpretowanych języków skryptowych. Interpreter Tcl może zostać uruchomiony pod kontrolą wielu systemów operacyjnych, między innymi Linuksa i Windows. Aplikacja Tcl jest niemal w pełni niezależna od wyboru platformy systemowej. Tcl pozwala między innymi na uruchamiania wielu procesów (programów), korzystanie z przekierowań wejścia-wyjścia, tworzenie potoków poleceń i tworzenie gniazd sieciowych do komunikacji TCP/IP. Rozszerzeniem Tcl o trudnym do przecenienia znaczeniu jest pakiet narzędziowy Tk. Dzięki poleceniom Tk tworzenie i manipulowanie okienkami składającymi się na graficzny interfejs użytkownika (GUI) jest niezwykle proste.

Jeśli potrzebny jest Ci wygodny język skryptowy, w którym można szybko tworzyć niezależne od systemu operacyjnego aplikacje o rozbudowanym interfejsie użytkownika, Tcl/Tk może okazać się wymarzonym narzędziem do tego celu.

Książka "Tcl/Tk. Programowanie" to wyczerpujący i kompletny podręcznik tego języka programowania, wzbogacony wieloma przydatnymi przykładami.

W książce omówiono między innymi: Podstawy Tcl, środowisko pracy programisty Polecenia, zmienne, wykonywanie obliczeń, instrukcje sterujące, procedury i inne elementy składni języka Struktury danych: łańcuchy i wyrażenia regularne, listy i tablice Korzystanie z plików, potoków i gniazd sieciowych Pakiety i biblioteki, dostęp do baz danych Tworzenie interfejsu użytkownika z wykorzystaniem Tk Obsługę zdarzeń Kontrolki dostępne w Tk, tworzenie menu aplikacji

Informacje dodatkowe o Tcl-Tk. Programowanie :

Wydawnictwo: Helion