W małej piekarni Tartine w San Francisco wypieki znikają z półek każdego dnia w ciągu godziny od wyjęcia z pieca!
Nic dziwnego, skoro powstaje tam najlepszy chleb na świecie.
Tajemnicą Tartine jest autorska metoda przygotowania chleba, opracowana przez Chada Robertsona. Szkolił się on pod okiem mistrzów, ale sztukę wypiekania idealnego chleba zdefiniował na nowo zupełnie sam.
Powstał chleb na naturalnym zakwasie, o głębokim smaku i niewiarygodnie chrupiącej skórce, odsłaniającej delikatny, perłowy miękisz. Chleb pachnący wszystkimi aromatami mąki. Właściciel Tartine poświęcił dwie dekady życia na opracowanie receptury, ale ty możesz zrobić taki chleb w 24 godziny. W domu, własnymi rękami.
Wszystko o technikach fermentacji i podstawowym chlebie Tartine. Od bochenka Tartine i bagietek, przez pizzę, po brioszki, croissanty i angielskie muffiny. Oryginalne pomysły na posiłki z czerstwego chleba.,,Najpiękniejsza książka o chlebie". ,,The New York Times"
,,Ten chleb jest nieprzeciętny. Moja rodzina oszalała na jego punkcie, a ja nie wyobrażam sobie, że jeszcze zrobię chleb inną metodą. To czysta perfekcja". Smakowity Chleb
,,Tartine Bread to nie jest typowa książka kucharska. To wykład, know how wypiekania chleba oraz zapis filozofii człowieka, który poświęcił temu swoje życie". Gotuje, bo lubi
,,To nie jest zwykła książka kulinarna o pieczeniu chleba! Każde zdanie, każda linijka tekstu są bardzo ważne, aby zrozumieć, jak to z chlebem jest. I żeby po dotarciu do ostatniej kropki osiągnąć sukces!" Kuchennymi Drzwiami
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-05-05
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 304
Przeczytane:2021-05-01, Ocena: 5, Przeczytałam,
Kto z Was próbował już swoich sił w pieczeniu chleba? W okresie lockdownu niemal każdy dom zmienił się w mini piekarnię.
W naszej rodzinie od dłuższego czasu pieczemy chleby, bułki, włoską foccacię czy pizzę. A w czasie lockdownu mąż roznosił bułki również sąsiadom. Ciągle jednak próbujemy nowych przepisów, dlatego gdy zobaczyłam ten piękny egzemplarz z chlebowymi inspiracjami nie wahałam się ani chwili.
Bo czy jest coś piękniejszego z rana niż zapach świeżo upieczonego chleba? Może go jedynie przebić smak chrupiącej, jeszcze ciepłej kromki, na której masło aż się rozpływa.
Pierwsze co rzuca się w oczy po otwarciu książki, to genialne zdjęcia, od których aż ślinka napływa do ust. Ale to nie tylko fotografie gotowych wypieków, ale również cały proces przygotowania ciasta i pieczenia chleba, krok po kroku. Autor zdradza nam tajniki powstawania nie tylko najlepszego chleba wiejskiego Tartine, ale również innych wypieków. Chrupiące bagietki, błyszczące croissanty, złociste brioszki, aż proszą się by je schrupać. A najpierw upiec. Autor daje również wiele ciekawych inspiracji na wykorzystanie czerstwego chleba. Dziś z jednej z niej skorzystałam podsmażając kromki na ostrej oliwie. Pycha!
Jeśli planujecie spróbować swoich sił w pieczeniu, to z tą książką bez problemu sobie poradzicie.
Bardzo Was do tego zachęcam. Jak we wszystkim, praktyka czyni mistrza, więc wystarczy próbować. Przyznam się Wam, że znajomi zapraszając nas na imprezy najczęściej proszą żebyśmy przynieśli chleb, albo foccacię. A więc do dzieła!