Manhattan, 11 września 2001. W chwili, gdy drugi z samolotów uderza w wieżę WTC, John Turner, ex-agent CIA przez telefon komórkowy przekazuje nieznanemu odbiorcy informację następujšcej treści: "Do Szejka: Bojinka osišgnęła cel".
Komunikat zostaje namierzony przez amerykańskie służby wywiadowcze; okazuje się, że przez kilka "martwych" telefonów został przekazany w górskie regiony na pograniczu Pakistanu i Afganistanu, a jego odbiorcą był najprawdopodobniej Osama Bin Laden. "Bojinka" - to kryptonim pierwszego zamachu na World Trade Center, z 1994 r.
Fakt ten zostaje połączony z zeznaniem emeryta Aleksandra Krawsnoski'ego, który zobaczył nad rzeką Hudson dziwnego osobnika, obserwującego uważnie WTC na długo przed zamachem. Portret pamięciowy jednoznacznie wskazuje na Johna Turnera.
Tym niemniej, brak innych dowodów, a samo aresztowanie Turnera, bez wykrycia jego powiązań, nie zapobiegnie dalszym zamachom. Malko Linge zostaje obarczony zadaniem wyśledzenia tych powiązań i odnalezienia innych "uśpionych" spiskowców, którzy z pewnością przygotowują następne zamachy...
Informacje dodatkowe o Tajna broń Bena Ladena:
Wydawnictwo: Twój Styl