Każdy wie, że Święty Mikołaj wchodzi do domów przez komin. Ale jak on to robi? Jeśli chcesz się dowiedzieć, poproś go o tę książkę!
Czy Święty Mikołaj wchodzi do komina głową w dół? Czy nogami? A co, jeśli utknie? Albo jeśli ktoś nie ma komina? Czy wślizguje się przez szparę pod drzwiami? A może przeciska się przez rury i wylatuje z kranu? I co robi, kiedy już jest w środku?
Mistrzowski duet Barnett-Klassen (znany m.in. z książki Sam i Dave kopią dół) z właściwym sobie humorem próbuje znaleźć odpowiedź na pytania dręczące dzieci od pokoleń. I sprawia, że znów - niezależnie od wieku - zaczynamy wierzyć, że Święty Mikołaj jest tuż-tuż.
Wydawnictwo: Dwie siostry
Data wydania: 2023-10-18
Czy to możliwe, że Święty Mikołaj... nigdy nie obchodził Gwiazdki? Czarująco zilustrowana, ogrzewająca świąteczną atmosferą historia o tym, jak smakują...
Miles i Niles znowu w akcji! Działając w pojedynkę, Miles i Niles, dwaj wyjątkowi kawalarze, wykazywali się niezwykłym sprytem. Ale dopiero połączywszy...
Przeczytane:2023-12-21, Ocena: 6, Przeczytałem,
Ta pomysłowa i zabawna historia wprawiła nas w zachwyt od pierwszego wejrzenia, a mój mały czytelnik chce, abym mu ją ciągle czytała. Dyskutujemy nieustannie na temat różnych sposobów, w jaki Święty Milołaj może dostać się domu, jak radzi sobie, gdy nie ma komina, jak się w nim mieści, gdy jest…Rozdawanie prezentów to nie jest taka prosta praca. Trzeba się nieźle nagłówkować, aby je dostarczyć, a dzieci przy tym będą się dużo zastanawiać, jak wejdzie do ich domu białobrody darczyńca.
Mimo że nie ma tu dużo tekstu, jest niezwykle śmiesznie, a oryginalna grafika bawi i wzbudza zainteresowanie. Renifery towarzyszą całemu procesowi i nawet służą pomocą włącznie z czekaniem na darczyńcę z ciepłym napojem. Świetnie się bawiliśmy w czasie lektury, gdy czytaliśmy, czy Święty Mikołaj wchodzi do komina głową w dół lub wślizguje się przez szparę pod drzwimy, może przez kran? Dla każdego czytelnika będzie to niesamowita przygoda.
Uwielbiam tak skonstruowane książki, wprowadzają w domu fantastyczną atmosferę, świąteczny klimat i urozmaicają czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia.