Tacy sami, czyli jacy?

„Tacy sami, czyli jacy?” to bajka o tolerancji rasowej oraz wyznaniowej. Tekst został napisany z myślą o najmłodszych. Narratorem jest główny bohater – Jaś, który opowiada czytelnikowi o swoim pierwszym dniu w szkole. Książka Magdaleny Karlikowskiej-Pąsiek to idealna pozycja dla przedszkolaków, które za chwilę mają przekroczyć po raz pierwszy próg szkoły i w związku z tym odczuwają jednocześnie ekscytację oraz strach, podobnie jak Jaś. W utworze pisarka zawarła swoje obserwacje i doświadczenia. Bajkowa Pani Renata oraz zainicjowana przez nią zabawa – przemiana szarego kartonu w magiczny portal – jest inspirowana pasją i powołaniem nauczycielki (Renaty), z którą autorka pracuje w jednej z krakowskich szkół.

Ambicją i marzeniem autorki jest, aby napisana przez nią bajka edukowała nie tylko najmłodszych, ale także ich opiekunów. Tak, aby dla następnych pokoleń inność nie była powodem do prześladowań, ale wzbudzała ciekawość i chęć poznania drugiego człowieka. Tekst dopełniają ilustracje Patryka Owczarza, które przywodzą na myśl barwną i radosną dziecięcą wyobraźnię.

Informacje dodatkowe o Tacy sami, czyli jacy?:

Wydawnictwo: selfpublishing
Data wydania: 2024-04-21
Ilustracje:Patryk Owczarz

Kup książkę Tacy sami, czyli jacy?

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk