Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa

Ocena: 4 (1 głosów)

Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę?

Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako ,,obywatele świata" powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.

Autorka

Informacje dodatkowe o Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2021-07-21
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381912709
Liczba stron: 328
Język oryginału: polski

Tagi: Gotowanie kulinaria itd. bóg

więcej

Kup książkę Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa - opinie o książce

Avatar użytkownika - Justyna641
Justyna641
Przeczytane:2022-11-09, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2022,

Nie do końca mi się spodobała ta książka, chociaż tematyka bardzo ciekawa i autorka opisała dosyć szczegółowo jakie mięso jadano na polskich stołach na przestrzeni wieków i jak je przyrządzano i przechowywano, co okazało się dosyć interesujące. Choć nie jestem fanką mięsa i mogłabym bez niego żyć to nie krytykuję osób, które lubią go spożywać. Czytając tę książkę miałam cały czas wrażenie, że autorka non stop piętnowała mięsożerców i mi to strasznie przeszkadzało. Wielokrotnie padało w tej pozycji jaki to szkodliwy dla środowiska jest chów zwierząt i jak osoby jedzące mięso się do niszczenia tego środowiska przyczyniają. Nie twierdzę, że tak nie jest, ale nie po to sięgnęłam po tę książkę, aby na każdym kroku autorka przypominała mi jak złe jest jedzenie mięsa.

Książka zapowiadała się dobrze, ale jak dla mnie to zmarnowany potencjał.

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;
Z pamiętnika jeża Emeryka
Obca kobieta
Katarzyna Kielecka
Obca kobieta
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Oczy Mony
Thomas Schlesser
Oczy Mony
Rok szarańczy
Terry Hayes
Rok szarańczy
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy