Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2014-12-10
Dzięki książce Magdaleny Ogórek "Lista Wächtera: generał SS, który ograbił Kraków" zainteresowałam się tematyką zagrabionych przez Niemców w czasie II wojny światowej dzieł sztuki. Praca Włodzimierz Kalickiego i Monika Kuhnke okazała się bardzo ciekawa, bo opisuje losy kilkunastu dzieł sztuki ukradzionych przez Niemców. Wielu z nich do tej pory nie odnaleziono, a te, które pojawiają się na rynku trudno odzyskać, albowiem taki zrabowany obraz staje się po trzydziestu latach własnością człowieka, który go odziedziczył. Nieważne, że wcześniej był kradziony, teraz staje się legalny. Autorzy opisują kulisy odzyskania niektórych dzieł sztuki. Jest tu historia niemieckiego żołnierza, który będąc u schyłku życia postanowił oddać obraz, który zrabował z Warszawy jesienią 1944 roku i jeszcze wskazał nazwisko człowieka, dla którego również rabował, ale ten wszystkiego się wyparł. Zrabowany portret Fryderyka Szopena pojawił się NRD-owskim filmie z lat 70-tych, a dokumentacja, gdzie kręcono te sceny dziwnym trafem zaginęła. Natomiast ludzie, którzy pracowali przy tym filmie zasłaniają się niepamięcią. Obrazu tego do tej pory nie odnaleziono, podobnie jak Pięknej Madonny, która jest na okładce książki.
Świetnie się czyta tę pozycję, napisana jest przystępnym językiem, zawiera mnóstwo zdjęć i nie jest to lektura tylko dla interesujących się sztuką. Mam nadzieję, że uda mi się również przeczytać drugą część, jak i sięgnąć po inne książki o tej tematyce.
Chciałabym czytać o tych dziełach, które się odnalazły jak "Pomarańczarka". Sięgnę po drugą część na pewno. Chociaż mam wrażenie, że kazdy rozdział powstał osobno na przykałd do jakiegoś czasopisma, bowiem autorzy kilka razy piszą te same informacje, o których już wiadomo np. o braku wystawy w Berlinie.
Przeczytane:2015-05-17, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki (2015), Posiadam, Sprzedam,