Szkoła twórczego pisania. Jak zostać autorem bestsellerowych powieści

Co sprawia, że książka staje się literackim przebojem? Jak napisać książkę, w której zakochają się czytelnicy? Czy istnieje przepis na bestseller? Geniusz to wynik 1% natchnienia i 99 % wypocenia
Thomas Alva Edison

Napisać powieść jest łatwo. Jednak napisać dobrą powieść - to już zupełnie inna sprawa. Jeśli pragniesz, by Twoje dzieła nareszcie opuściły szufladę biurka lub katalog o nazwie "prywatne, nie czytać", musisz się do tego odpowiednio przygotować. Sam talent, nawet doprawiony twórczą weną, niestety nie wystarczy. Warunkiem niezłego pisarstwa jest doskonałe opanowanie rzemiosła, na które składa się znajomość mechanizmów rządzących światem dzieła literackiego oraz twórcze posługiwanie się językiem.

Z pewnością nie dziwi Cię fakt, że aktorzy, tancerze, graficy doskonalą swoje umiejętności w szkołach i na warsztatach artystycznych. Czemu więc nie kształcić talentów pisarskich? Kreatywne pisanie jest dziedziną niezwykle popularną w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej. "A co z natchnieniem?" - pomyślisz. Otóż, o ile można wyobrazić sobie wiersz powstały pod wpływem nagłej iluminacji, to 500-stronicowa powieść musi być owocem systematycznej pracy.

Nim zaczniesz pisać swoją najlepszą książkę, zapoznaj się ze wskazówkami zawartymi w tym poradniku. Nauczysz się konstruować wiarygodnych bohaterów, tworzyć wciągające fabuły, pisać wartkie dialogi i posługiwać się językiem zmysłów. Dowiesz się także, jak wydawać i promować Twoje dzieło. Odkryjesz, że pisarstwo nie polega na ciągłym zmaganiu się z Muzą. Liczne ćwiczenia z kreatywnego pisania mogą stać się pretekstem do dobrej zabawy, a nawet terapii. A zatem - pisarze do piór!

Zdjęcia do pobrania z ftp

blog autorki: poradnikpisania.wordpress.com

Informacje dodatkowe o Szkoła twórczego pisania. Jak zostać autorem bestsellerowych powieści:

Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2011-03-07
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Szkoła twórczego pisania. Jak zostać autorem bestsellerowych powieści

Szkoła twórczego pisania. Jak zostać autorem bestsellerowych powieści - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2022-04-10,

Muszę przyznać, że po „Szkołę twórczego pisania. Jak zostać autorem bestsellerowych powieści” sięgnęłam chwilę po tym jak listonoszka przywiozła mi ją do domu. Jest to 2 - rozszerzone - wydanie tej książki. Widząc tytuł nasuwa nam się pytanie czy pisania światowych bestsellerów można się nauczyć? Przecież przyjęło się, że autor to samotny wilk siedzący przed ekranem i czekający na natchnienie. Ale nic z tych rzeczy! Regularnie musi siąść przez pustą stroną i napisać określoną ilość słów, zmieścić się w deadline ustalonym przez wydawnictwo, a także co najważniejsze sprostać oczekiwaniom czytelników co wcale nie jest takie łatwe. Dlatego nawet pisarze muszą szkolić swoje umiejętności, aby każdy z czytelników chciał sięgnąć po ich książki. Pewnie zastanawiacie się po co czytałam taką książkę. Być możne pomyśleliście nawet, że planuję coś napisać? Otóż nic z tych rzeczy! Po prostu byłam ciekawa książki i uznałam, że może mi ona pomóc w lepszym zrozumieniu autorów - zwłaszcza tych początkujących. Wtedy być może będę mniej krytycznie podchodzić do debiutów, których tak bardzo nie lubię. Książka podzielona została na krótkie, ale dość bogate w wiedzę rozdziały. Łączą one w sobie czystą wiedzę teoretyczną ze wskazówkami praktycznymi. Prócz wiedzy dotyczącej samego pisania, znajdziemy sposoby na radzenie sobie z blokadami twórczymi i brakiem motywacji. Przekonamy się, że budowanie genialnej fabuły i bohaterów wcale nie jest takie łatwe. Często czytelnicy narzekają na zbyt sztywne dialogi, a okazuje się, że ich pisanie także nie należy do takich łatwych jakby nam się mogło wydawać. Jednak spokojnie, jeżeli jesteś potencjalnych autorem to ta książka także Ci w tym pomoże. Przecież tak naprawdę to wszystko jest do nauczenia i wyćwiczenia. „Szkoła twórczego pisania. Jak zostać autorem bestsellerowych powieści” to książka, która naprawdę mocno mnie zaintrygowała. Wciągnęła mnie do tego stopnia, że przeczytałam ją w jeden wieczór. Napisana jest ciekawie i co najważniejsze naprawdę pozwala zupełnie w nowym świetle spojrzeć na twórczość naszych ulubionych autorów. Z całą pewnością sprawia, że znacznie lepiej rozumiemy samą pracę autorską i bardziej ją doceniamy. Z całą pewnością po lekturze tej książki nie będziemy w stanie już tak samo spojrzeć na czytaną przez z nas literaturę.

Magia słów. Jak pisać teksty które porwą tłumy
Joanna Wrycza-Bekier0
Okładka ksiązki - Magia słów. Jak pisać teksty które porwą tłumy

Pisać każdy może… tylko jak? Słowa towarzyszą nam od dzieciństwa. Nadajemy nazwy wszystkiemu, co nas otacza; opowiadamy o wszystkim, co dla nas...

Fast text. Jak pisać krótkie teksty, które błyskawicznie przyciągną uwagę
Joanna Wrycza-Bekier0
Okładka ksiązki - Fast text. Jak pisać krótkie teksty, które błyskawicznie przyciągną uwagę

Krótkie teksty na szybkie czasy Świat przyspieszył, a tekst musi dotrzymać mu kroku. Czytelnik przesuwa palcem po ekranie, skanuje listę wyników...