Zabawna i inteligentna historia sceptycznego dziennikarza, który odkrywa, że uważność i medytacja to najlepsze tematy, jakimi kiedykolwiek się zajął.

Ta historia jest prawdziwa i zaczyna się w miejscu, w którym niejedna kariera mogłaby się skończyć. Młody, zdolny dziennikarz telewizyjnej stacji informacyjnej dostaje ataku paniki podczas nadawanego na żywo programu ,,Good Morning America". W jednej chwili wewnętrzny głos, który napędza jego lęki, przyprawia dziennikarza o oszalałe bicie serce, utratę tchu i niekontrolowaną gonitwę myśli.

Dan Harris postanawia jednak stawić czoło strachowi i negatywnej samokrytyce. Z dziennikarskim zacięciem i osobistą motywacją konfrontuje swoją naturę sceptyka i niedowiarka z filozofią zen, buddyzmem, medytacją i neurobiologią. Stawia dociekliwe pytania takim mistrzom jak Eckhart Tolle, Jon Kabat-Zinn, Dalajlama, a także celebrytom i aktorom. Spędza kilka dni w ośrodku medytacyjnym oraz testuje polecone techniki na sobie. Wszystko to doprowadza go do wniosków spisanych w tej książce.

Jeśli umiejętność skupienia się na tym, co dzieje się tu i teraz, i podejście do tego ze spokojem uczyni nas choćby o 10% szczęśliwszymi, to warto spróbować.

To całkiem niezły zwrot z inwestycji, zwłaszcza jeśli jest nią  opanowanie trzech konkretnych umiejętności: praktykowania uważności (bycia tu i teraz), odczuwania szczęścia i zachowywania wyważonej postawy dzięki medytacji.

Książkę polecają:

To niewiarygodnie mądre, odważne, osobiste i odkrywcze spojrzenie na korzyści płynące z medytacji. Harris, unikając pułapki banałów i pustych frazesów, dostarcza cennych wskazówek, jak ta starożytna praktyka może nam pomóc dzisiaj. Najprościej mówiąc, ta książka pomaga ludziom.

-- ELIZABETH GILBERT, autorka książki Jedz, módl się, kochaj

Niewątpliwie najlepsza książka o medytacji dla tych, którzy nigdy jeszcze nie medytowali i podchodzą do takich praktyk z dystansem albo ciekawością. Dan Harris zabiera nas w interesującą, porywającą i zabawną podróż po mrocznych zakątkach umysłu i podpowiada, co możemy zrobić, aby odnaleźć choć trochę spokoju. Książka Szczęśliwszy o 10%, łącząca osobiste wspomnienia i dziennikarstwo śledcze, jest w 100% absorbująca.

-- DANIEL GOLEMAN, autor książek Inteligencja emocjonalna i Focus. Sztuka koncentracji jako ukryte dążenie do doskonałości

O autorze:

Dan Harris - współprowadzący program ,,Nightline" i weekendowe wydania ,,Good Morning America", autor reportaży do programów ,,20/20" i tygodniowego wydania ,,Good Morning America". Zanim zaczął pracować w stacji ABC, był dziennikarzem lokalnych stacji telewizyjnych w Bostonie i Maine. Mieszka z żoną Bianką w Nowym Jorku. Szczęśliwszy o 10% to jego pierwsza książka.

Informacje dodatkowe o Szczęśliwszy o 10 procent. Jak ujarzmiłem krytyczny głos w mojej głowie, obniżyłem poziom stresu i znalazłem to, co naprawdę mi pomaga - historia prawdziwa:

Wydawnictwo: Edgard
Data wydania: 2016-10-15
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Szczęśliwszy o 10 procent. Jak ujarzmiłem krytyczny głos w mojej głowie, obniżyłem poziom stresu i znalazłem to, co naprawdę mi pomaga - historia prawdziwa

Szczęśliwszy o 10 procent. Jak ujarzmiłem krytyczny głos w mojej głowie, obniżyłem poziom stresu i znalazłem to, co naprawdę mi pomaga - historia prawdziwa - opinie o książce

Kyle
T.M. Piro