Gałgankowy pajacyk z kwiaciarni „Florian i Róża” marzy o tym, by – tak jak innymi zabawkami – bawiły się nim dzieci. Te jednak pojawiają się w kwiaciarni rzadko, w dodatku nie ma już pani Róży, a pan Florian jest przygnębiony i nawet zbliżające się święta Bożego Narodzenia nie poprawiają mu humoru.
Gdy nadarza się okazja, pajacyk wymyka się z kwiaciarni. Szybko się przekonuje, że świat na zewnątrz nie zawsze jest przyjazny, spotyka jednak na swojej drodze życzliwe zwierzęta: mysz Parmi, gołębia Kawkę i psa Gusto. Przy nich pajacyk nabiera odwagi i wiary w siebie, aż wreszcie spełnia się jego marzenie – zamieszkuje w domu pani Marysi, gdzie trafia w ręce dzieci. Nie zapomina wówczas o swoich przyjaciołach i o panu Florianie – robi wszystko, by jego szczęście udzieliło się także im.
Pełna ciepła i wzruszeń, okraszona dużą dawką humoru i osadzona w świątecznej scenerii opowieść o szczęściu, przyjaźni i odwadze.
Wydawnictwo: Bis
Data wydania: 2022-11-16
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Ilustracje:Joanna Czarnecka
Tak, wiem że mamy czerwiec, a tu pojawia się recenzja książki, której fabuła toczy się w czasie nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. "Szczęściarz" autorstwa Marty Dębowskiej, choć liczy zaledwie 104 strony, oprócz pięknych ilustracji Joanny Czarneckiej, zawiera bardzo wartościową treść, nie tylko dla dzieci. Uczynienie z gałgankowego pajacyka głównego bohatera, ożywienie zwierząt: myszy Parmi, gołębia Kawki i psa Gusto z pewnością rozbudzi wyobraźnię małych czytelników. Są w niej momenty wzruszające, ale i humorystyczne. To idealna propozycja dla pokazania dzieciom, że świat poza bezpiecznym domem, jest pełen niebezpieczeństw, lecz można w nim spotkać przyjazne dusze, dzięki którym można odnaleźć w sobie odwagę i wiarę w siebie, pozwalającą spełniać marzenia. Spełnianie marzeń nie jest proste, czasem potrzebujemy zachęty, ale zawsze warto dążyć do ich realizacji, bo satysfakcja z ich realizacji jest ogromna. Przemyca również prawdę o tym, jakim szczęściem jest przyjaźń, jaka jest jej rola w naszym życiu i jak ją pielęgnować. Pokazuje, że szczęście często kryje się bardzo blisko, i kiedy my jesteśmy szczęśliwi, możemy uszczęśliwić innych. Zatem zgodzicie się ze mną, że książki, które jak ta, bawią, wzruszają, przekazują wartości, mogą dostarczyć również motywacji do działania. Polecam przez duże P!