Sybir. Zesłanie Józefa P.

Młody Józef Piłsudski w okowach Syberii

Najnowsza powieść historyczna Tomasza Łysiaka

Koniec XIX wieku, Wilno. Dwudziestoletni Piłsudski nieświadomie pomaga zamachowcy przygotowującemu spisek na życie cara. Zostaje aresztowany i przewieziony do więzienia w Petersburgu. 1 maja 1887 roku zapada straszliwy wyrok - pięcioletnie zesłanie w głąb Rosji. Rozpoczyna się niebezpieczna podróż przyszłego Marszałka przez syberyjskie ,,więzienie bez dachu".

Jak Syberia wpłynęła na losy Piłsudskiego? W jaki sposób wydarzenia na Dalekim Wschodzie zaważyły na jego poglądach?

Najnowsza książka Tomasza Łysiaka, dziennikarza i autora powieści historycznych, to fascynująca i metafizyczna historia o mniej znanym okresie życia Józefa Piłsudskiego. Tajemniczym narratorem jest rosyjski urzędnik, który zafascynowany postacią Naczelnika szczegółowo odtwarza jego rosyjską tułaczkę i plastycznie portretuje napotkane przez niego postacie, zarówno historyczne, jak i fikcyjne: polskich powstańców, wojskowych, poetów, szamanów, a także pierwszą wielką miłość Marszałka.

Sybir. Zesłanie Józefa P. to również przejmujący portret tysięcy Polaków z Syberii, którzy nigdy nie zapomnieli o kraju swego pochodzenia.

Tomasz Łysiak (ur. 1970 w Warszawie) - dziennikarz, pisarz, scenarzysta. Jest autorem cyklu książek historyczno-awanturniczych - Kroniki Szalbierskie: Szalbierz (2007), Bliznobrody (2008), Psy Tartaru (2010); powieści osadzonej w czasach powstania styczniowego Cytadela (2013); zbioru esejów historycznych Medalion na pancerzu (2015).

Informacje dodatkowe o Sybir. Zesłanie Józefa P. :

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2018-06-06
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Sybir. Zesłanie Józefa P.

Sybir. Zesłanie Józefa P. - opinie o książce

Szalbierz powieść awanturnicza z xiii wieku
Tomasz Łysiak0
Okładka ksiązki - Szalbierz powieść awanturnicza  z xiii wieku

Rok 1237. na wschodzie zbierają sie ordy, by zalać Polskę, niczym armia z piekieł. Ludzie mówią o ich okrucieństwie, w sercach czai się lęk. Wędrowny szalbierz...