Drugi tom głównej serii o przygodach X-Men spod szyldu ,,Świt X"! Niepodległe państwo na wyspie Krakoa okrzepło, a mutanci znów spoglądają w gwiazdy. Pewna niepozorna pamiątka zwabiła bowiem do ich kraju potwory, które wylęgły się z rzeki ciemnej materii w kosmosie. Na domiar złego Ziemię napadli właśnie podobni do roślin Cotati! Kosmiczni najeźdźcy to jednak niejedyny problem, któremu muszą stawić czoło mutanci. Nightcrawler prowadzi wyprawę badawczą do nawiedzonego domu, Storm walczy z technoorganicznym wirusem, a Magneto kupuje wyspę... która może kosztować go więcej niż pieniądze. Scenariusz tego tomu napisał Jonathan Hickman - mistrz pełnych rozmachu, drobiazgowo zaplanowanych opowieści, znany z ,,Fantastycznej Czwórki" i sagi o Avengers zakończonej ,,Tajnymi wojnami". Rysunki stworzyli Leinil Francis Yu (,,Avengers"), Russell Dauterman (,,Potężna Thor"), Alan Davis (,,Fantastyczna Czwórka - Koniec"), Ramón K. Pérez (,,Piaskowa opowieść") i Rod Reis (,,Świt X - New Mutants"). Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w zeszytach ,,X-Men" #8-11, ,,Giant-Size X-Men: Nightcrawler" #1, ,,Giant-Size X-Men: Magneto" #1, ,,Giant-Size X-Men: Fantomex" #1 i ,,Giant-Size X-Men: Storm" #1. Uwaga: ,,Świt X - X-Men" to główna seria o przygodach mutantów z cyklu ,,Świt X". Ukazujące się w nim komiksy kontynuują wątki z albumu ,,Ród X/Potęgi X", w którym scenarzysta Jonathan Hickman otworzył zupełnie nowy rozdział w historii Marvelowskich mutantów. Pod szyldem ,,Świt X" wydawane są również historie poboczne, takie jak ,,Świt X - New Mutants", które znakomicie uzupełniają fabułę serii głównej.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2023-08-23
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: X-Men #8-11, Giant-Size X-Men: Nightcrawler #1, Giant-Size X-Men: Magneto #1, Giant-Size X-Men: Fantomex #1, Giant-Size X-Men: Storm #1
Londyn, koniec XIX wieku. Grupa przyjaciół spotyka się na kolacji u mężczyzny, który twierdzi, że jest pierwszym podróżnikiem w czasie. Pokazuje on zgromadzonym...
Wyjątkowy przewodnik na drodze życia! Carlo Acutis - beatyfikowany niedawno nastolatek, zwany geniuszem internetu i Bożym influencerem - zwykł powtarzać...
Przeczytane:2023-08-25, Ocena: 4, Przeczytałem,
KOSMICZNE PROBLEMY
Dyżur Hickmana nad ,,X-Men" trwa. I dobrze, bo ten gość, choć może sam pomysł, na którym oparł to wszystko jest nieco przesadny, znalazła sposób, by pokazać w serii jeszcze coś świeżego. I jeszcze zdołał to zrobić w sposób absolutnie znakomity, pełen powagi, ciężaru i świetnych pomysłów. I chociaż to, co najlepsze, zaserwował nam w albumie ,,Ród X / Potęgi X", jego regularna seria z mutantami, której drugi tom tutaj dostajemy, też robi robotę i absolutnie warta jest poznania.
Zdawało się, że mutanci znaleźli swój raj i swoje miejsce, ale nie oznacza to końca kłopotów. Z kosmosu przybywają potwory i przybywają roślinni Cotati. Jakby tego było mało, pojawiają się także problemy z nawiedzonym domem, technoorganicznym wirusem i wyspą, którą kupuje Magneto! Co z tego wszystkiego wyniknie?