Święty Wojciech. Śladami pierwszego patrona Polski

Co się wydarzy, gdy pewien ciekawski chłopiec któregoś dnia znajdzie kasetę ze słuchowiskiem poświęconym Świętemu Wojciechowi?

Powędrujmy wraz z trojgiem dziecięcych bohaterów, wychowanych w dwóch państwach, oraz z ich rodzinami śladami tego niezwykłego człowieka i poznajmy jego dzieje. Przeczytajmy, co na zadawane przez dzieci pytania natury historycznej i religijnej odpowiadają dorośli, którzy uczą je wiary i szacunku wobec materialnych źródeł historycznych, rozbudzają ich zainteresowanie historią oraz kulturą Europy i uświadamiają im jej chrześcijańskie korzenie.

Informacje dodatkowe o Święty Wojciech. Śladami pierwszego patrona Polski:

Święty Wojciech. Śladami pierwszego patrona Polski - opinie o książce

Avatar użytkownika - jeke5
jeke5
Przeczytane:2016-05-03, Ocena: 6, Przeczytałam,
Dzieje św. Wojciecha w wersji dla dzieci przygotowały Longina Cywińska i Maria Frela w książce pt. ,,Święty Wojciech. Śladami pierwszego patrona Polski" wydanej przez Wydawnictwo Świętego Wojciecha. Dzieci poznają wesołą i ciekawą rodzinkę, która zainspirowana słuchowiskiem o dziejach świętego Wojciecha wyrusza na wycieczkę jego śladami. W trakcie wyprawy Franek zadaje wiele pytań rodzicom, a oni wyjaśniają mu historię Polski z okresu, gdy żył św. Wojciech, tłumaczą niezrozumiałe pojęcia, jak np. chrystianizacja, porównują dawne czasy z tymi współczesnymi. Postać pierwszego patrona Polski ukazana jest nie, jak postać historyczna, ale jak człowiek z krwi i kości, który raz jest słaby, a innym razem mocny, bywa zagubiony, ale też odważny. Książka zawiera bardzo dużo szczegółowych informacji, ale podanych w mądry i przystępny sposób, by mogły zrozumieć je dzieci. Do tego jest pięknie i starannie wydana: twarde okładki, bardzo dobrej jakości papier, kolorowe ilustracje wykonane przez Elżbietę Kidacką. Uważam, że to bardzo mądra i wartościowa publikacja dla dzieci. Z całego serca polecam:) http://magiawkazdymdniu.blogspot.com/