Czas panowania królów z dynastii Wazów to apogeum świetności szlacheckiej republiki, ale też początki jej głębokiego kryzysu. To wtedy dokonały się dramatyczne wydarzenia, które wstrząsnęły podstawami państwa.
Książka towarzyszy wystawie Świat polskich Wazów. Przestrzeń – ludzie – sztuka w Zamku Królewskim w Warszawie. Przenosi Czytelnika do tych niezwykle burzliwych, lecz jakże ważnych czasów, odgrywających niebagatelną rolę w dziejach wielu narodów.
Niełatwemu zadaniu zobrazowania epoki próbowało sprostać 16 autorów reprezentujących kilka pokoleń i rozmaite wrażliwości badawcze. Przedstawili oni sieć złożonych relacji Wazów na poziomie dworu, kraju oraz ówczesnej Europy w trzech przenikających się perspektywach: przestrzeni, interakcji personalnych oraz zagadnień dotyczących sztuki i patronatu artystycznego.
Wydawnictwo: Arx Regia - Wydawnictwo Zamku Królewskiego w Warszawie
Data wydania: 2020-09-01
Kategoria: Historyczne
Przeczytane:2022-01-20, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2022,
Zygmunt III Waza interesował się akchemią i majsterkowaniem. Kraków jego pasję okupił utratą stołeczności. W 1595 roku w wyniku doświadczeń wybuchł pożar, który strawił część apartamentów królewskich na Wawelu, co przyspieszyło znacznie przeprowadzkę dworu do Warszawy. Te i inne "smaczki" można wyczytać w tej książce, która mam za punkty za uzbierane na Granice.pl:)