SUSE Linux 10. Księga eksperta

Wyczerpujący przewodnik po jednej z najpopularniejszych dystrybucji Linuksa Instalowanie i konfigurowanie systemu Korzystanie z Linuksa w pracy i w domu Współpraca z innymi platformami systemowymi Administrowanie systemem SUSE Linux to jedna z najbardziej znanych kompletnych dystrybucji Linuksa. Jej popularność w Europie i Ameryce wzrasta w ogromnym tempie, między innymi dzięki temu, że rozwijaniem systemu zajęła się firma Novell. Wersja 10 powstała w ramach projektu Open SUSE, w którym brały udział tysiące użytkowników i programistów z całego świata. Efektem jest stabilny, wydajny i niezawodny system operacyjny, świetnie sprawdzający się jako podstawa działania zarówno stacji roboczych i komputerów domowych, jak i serwerów sieciowych. Ogromną zaletą dystrybucji SUSE jest maksymalnie uproszczony proces instalacji oraz imponująca ilość narzędzi i aplikacji dołączanych do systemu. "SUSE Linux 10. Księga eksperta" to doskonałe źródło wiedzy na temat najnowszej wersji tej dystrybucji. Zawiera informacje, dzięki którym poznasz system i staniesz się jego świadomym użytkownikiem. Nauczysz się go instalować, konfigurować oraz przeprowadzać operacje administracyjne. Dowiesz się, jak korzystać z dołączonych do Linuksa aplikacji oraz jak instalować nowe narzędzia z pakietów dystrybucyjnych. Poznasz tajniki uruchamiania serwerów sieciowych w oparciu o SUSE Linux i sposoby przygotowywania go do współpracy z innymi systemami operacyjnymi. W książce tej znajdziesz omówienie następujących zagadnień: instalacja z płyty DVD, praca z powłoką tekstową, środowiska KDE i Gnome, konfiguracja drukarki, korzystanie z pakietu OpenOffice, współpraca z Windows i Mac OS, korzystanie z internetu, zarządzanie systemem plików i kontami użytkowników, konfiguracja serwerów sieciowych, programowanie w Linuksie. Poznaj i wykorzystaj nowoczesną dystrybucję Linuksa!

Informacje dodatkowe o SUSE Linux 10. Księga eksperta:

Wydawnictwo: Helion