Etnolog i antropolog Claude Lévi-Strauss (1908–2009), jeden z najsłynniejszych w XX wieku intelektualistów francuskich, znany jest przede wszystkim jako współtwórca strukturalizmu. W jego dorobku są jednak także prace o bardziej empirycznym charakterze jak właśnie niniejszy tom, pierwszy z nieznanej dotąd w języku polskim czterotomowej serii „Mythologiques” (1964–1971). Autor analizuje prawie dwieście (spośród ośmiuset w całej serii) mitów południowoamerykańskich Indian, które skupiają się wokół spraw „kuchni”. Nie są to jednak zwykłe badania etnologa nad kulturą materialną. Przez „kuchnię” badacz dociera do fundamentalnych kwestii egzystencji Indian i człowieka w ogóle. Podstawową opozycją rozważaną w całej jej złożoności obecnej w tych mitach jest relacja natura–kultura. Lévi-Strauss prowadzi w tym tomie „analizę strukturalną”, wydobywając inną logikę ludów „pierwotnych” i przestrzegając przed etnocentryzmem. Obok tej „innej logiki” tom urzeka też inną, często oszałamiającą wyobraźnią mitotwórczą Indian. Literackie walory tego dzieła (i całej serii) splatają się z próbą zbudowania mathesis universalis ludzkiej kultury.
Wydawnictwo: Aletheia
Data wydania: 2021 (data przybliżona)
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN:
Liczba stron: 382
Tytuł oryginału: Le Cru et le Cuit
Język oryginału: francuski
Tłumaczenie: Maciej Falski
Ilustracje:tak
Ta klasyczna już, najważniejsza praca twórcy antropologii strukturalnej, zwana \"Biblią strukturalizmu\", należy do kanonu dwudziestowiecznej humanistyki;...
Podobnie jak całe dzieło Claude'a Lévi-Straussa, niniejszy tom, który swój tytuł zapożycza od jednego z rozdziałów, podkreśla nierozerwalną więź pomiędzy...
Przeczytane:2021-01-31, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu, Przeczytane,