W numerze:
- Jak prawidłowo się odżywiać - propozycje diet.
- Opisy chorób i metody ich leczenia.
- Sposoby na najczęstsze dolegliwości.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2014-07-01
Kategoria: Poradniki
ISBN:
Liczba stron: 120
Język oryginału: polski
Przeczytane:2014-11-02, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, Ukończone w roku 2014, Gatunek: Poradniki,
Ten niepozorny poradnik jest podzielony na kilka działów poświęconych niezbędnym informacjom dotyczącym układu pokarmowego i odżywiania.
I tak: dział "Sposoby trawienia" prócz skrótowej wiedzy na temat anatomii układu pokarmowego dostarcza między innymi informacji o tym jakich błędów żywieniowych się wystrzegać, czym są tzw. produkty "light" oraz konserwanty (słynne "E"). Znajdziemy tu także porady na temat owoców, napojów, soli, chleba, wędlin, cukru, alkoholu a nawet... gum do żucia. Czyli wszystko o tym jak mądrze wybierać te produkty.
Dział "Dolegliwości" opisuje wszystkie objawy jakie mogą dokuczać ze strony układu pokarmowego. Znajdziemy więc informacje na temat: zgagi, nudności, wymiotów, wzdęć, czkawki, biegunki, zaparć, hemoroidów. Przy każdej z tych dolegliwości opisano mechanizmy ich powstawania. Dowiemy się też jak walczyć z nimi samemu oraz kiedy zgłosić się po pomoc do specjalisty.
Dział "Choroby" traktuje o tych jednostkach chorobowych, które bezwzględnie wymagają wizyty u lekarza bądź hospitalizacji. I tak mamy tu między innymi zakres zagadnień: od pęcherzyka żółciowego, poprzez choroby jelit, wątroby i trzustki po nowotwory. W tym dziale możemy w skrócie dowiedzieć się jakie są pierwsze niepokojące objawy oraz na czym polega leczenie tych chorób.
Dział "Obsesja jedzenia" dotyczy między innymi kompulsywnego jedzenia, otyłości a także zaburzeń takich jak anoreksja, bulimia i ortoreksja.
Dział "Odchudzanie" mówi o tym co sprawia, że tyjemy? Podaje rady dotyczące doboru właściwej diety i informuje o zgubnych skutkach stosowania niedozwolonych środków odchudzających.
Dział "Badania" jest najkrótszym i jednocześnie ostatnim działem, w którym możemy dowiedzieć się na czym polega między innymi gastroskopia i kolonoskopia.
Poradnik jest napisany prostym językiem zrozumiałym dla każdego. Tym lepiej, gdyż nawet laik w temacie medycyny po lekturze tej książeczki będzie mógł zrozumieć najistotniejsze informacje dotyczące układu pokarmowego i sposobów prawidłowego odżywiania się.
Do minusów zaliczyłabym z pewnością fakt, iż bardzo po macoszemu potraktowano tutaj tak ważny temat jak nowotwory układu pokarmowego. Temat ten obejmuje jedynie trzy strony i jest okrojony o niektóre przydatne informacje.
Jako drugi minus wymieniłabym potoczne określenie pęcherzyka żółciowego jakim jest błędne nazywanie go "woreczkiem żółciowym". To, co najbardziej tutaj razi to fakt, iż określenie to stosowane jest naprzemiennie. Wiadomo, iż poradnik ten fachową literaturą nie jest. Nie mniej jednak publikacja, w której przy omawianiu tematu choroby pęcherzyka żółciowego zastosowano poprawną formę (z wyjaśnieniem jej potocznej nazwy) powinna do końca trzymać się już raz użytej poprawnej formy.
Poradnik oceniam jako dobry i polecam wszystkim, gdyż jest bogaty w sporo potrzebnych i wartościowych porad (szczególnie jeśli chodzi o racjonalne odżywianie się, diety etc.), wiele wyjaśnia potencjalnemu pacjentowi. Aczkolwiek dla niektórych może to być niewystarczające źródło informacji, bowiem są tu podane jedynie najbardziej istotne rzeczy bez wdawania się w szczegóły. Aby je poznać należy sięgnąć po bardziej fachowe książki.