Trwa wojna. Zagubiony wśród francuskich emigrantów w Nowym Jorku jak Mały Książę na
pustyni Antoine de Saint-Exupery pisze jedną z najpopularniejszych książek wszech czasów.
Czy znajdziemy w niej ślady jego uwikłania w miłość do dwóch kobiet – pięknej, zmysłowej
latynoskiej Róży i młodej projektantki mody?
Studio Saint-Ex to przejmująca historia o wielkich namiętnościach i równie wielkich
ambicjach pary sławnych i bogatych arystokratów – pilota, pisarza i poety Antoine’a i jego
żony Consuelo – zauroczonych dziewczyną, która nie ma nic poza talentem, pracowitością i
świetnymi pomysłami. I umie znakomicie włączyć się w nurt rozwoju amerykańskiego haute
couture, którego narodziny możemy śledzić w książce.
Ta powieść jest utkana jak olśniewające projekty młodziutkiej Mignonne – z najlepszych
materiałów, z dbałością o detale. To mądra i piękna historia życia i twórczości pisarza, który
zawładnął wyobraźnią ludzi na całym świecie dzięki swej ostatniej książce – bajce dla dzieci
o bardzo nieamerykańskim, niedziecinnym, ale jakże prawdziwym zakończeniu.
Informacje dodatkowe o Studio Saint-Ex:
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2013-09-25
bd
Przeczytane:2018-07-10, Ocena: 5, Przeczytałem, 26 książek 2018,
Bardzo interesująca powieść, która odkrywa wiele tajemnic dotyczących Antoine Saint Exupery'ego a wątek fikcyjnego romansu sprawia, że jest tam ciekawiej, pikantniej. Myślałam, że będzie nudno ale na szczęście się pomyliłam :) Nazwałabym to dramatem obyczajowym z modą w tle.