Strażnicy Galaktyki: Tom 1

Tom 1 cyklu Strażnicy Galaktyki

Pierwszy tom najważniejszej komiksowej serii o kosmicznych Avengers. Ledwie wszechświat zdążył się odrodzić po dwóch wojnach, a już zagrażają mu pęknięcia czasoprzestrzeni, tajna inwazja Skrulli i Powszechny Kościół Prawdy. Jego jedyną nadzieją są teraz Strażnicy Galaktyki - najpotężniejsza, a na pewno najdziwniejsza drużyna pod gwiazdami! Star-Lord, wygadany szop Rocket, Gamora, Drax Niszczyciel, Adam Warlock, psi telepata Kosmo i inni osobliwi bohaterowie mają niemałe doświadczenie w walce z chaosem, ale współpraca wychodzi im znacznie gorzej. Czy mimo to zdołają przywrócić spokój we wszechświecie?

Informacje dodatkowe o Strażnicy Galaktyki: Tom 1:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2019-09-18
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Guardians of the Galaxy by Abnett and Lanning: The Complete Collection Volume 1
Język oryginału: angielski

Strażnicy Galaktyki: Tom 1 - opinie o książce

Avatar użytkownika - mysilicielka
mysilicielka
Przeczytane:2023-04-14, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Dużo. Dużo akcji, dużo kolorów, dużo postaci, dużo kosmosu. Wątki, które w pełni ogarniają chyba tylko twórcy. Filmy o "Strażnikach..." przyzwyczaiły mnie do lekkiej komedii, tymczasem komiks jest zupełnie inny. Było kilka zabawnych momentów, ale ogólnie historia jest cięższa i bardziej zakręcona.

Podobał mi się pomysł, że drużynie superbohaterów ciężko ze sobą współpracować. Każdy z członków jest inny, występują licznie nieporozumienia pomiędzy nimi. Drażniło mnie, że w poszczególnych rozdziałach zmieniał się styl rysunków, inny z grupy rysowników obejmował kontrolę.

Polecam przede wszystkim fanom Marvela. Sprawdzę drugą część, ale nie sądzę, żeby cała historia została mi na dłużej w pamięci.

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2019-10-23, Ocena: 4, Przeczytałem,

WŁAŚCIWI STRAŻNICY

Nie jest to ani pierwsza seria o przygodach Strażników Galaktyki, bo pierwsza ekipa nosząca to miano uformowała się w 1969 roku, ani też ostatnia – w końcu komiksy z tym logo na okładce wychodzą po dziś dzień. Jednakże zebrane tu historie, pochodzące z początków wydawania drugiego Volume’u serii, zainicjowanego w 2008 roku, należą do najsłynniejszych odsłon przygód tej grupy. I nawet jeśli nie są tak świetne, jak zeszyty pisane przez Briana Michaela Bendisa, to wciąż kawał niezłego komiksu, który miłośnicy Star-Lorda i reszty szalonej ekipy poznać powinni.

Star-Lord, szop Rocket, Gamora, Drax Niszczyciel, Adam Warlock, psi telepata Kosmo i inni. Oto Strażnicy Galaktyki. Spotkali się podczas wydarzeń opisanych w „Anihilacja: Podbój” i tam też stworzyli drużynę. Teraz czas przekonać się, jak pójdzie im wspólne działanie i radzenie sobie z nowymi zagrożeniami. Bo może i fala anihilacji nie stanowi już zagrożenia, jednak pęknięcia w czasoprzestrzeni, tajna inwazja Skrulli i tym podobne sprawy już czekają na horyzoncie. Jak jednak bohaterowie poradzą sobie z nimi, skoro nawet nie potrafią dotrzeć się wzajemnie?

Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2019/10/straznicy-galaktyki-tom-1-dan-abnett.html

Imperatyw Thanosa
Dan Abnett, Andy Lanning0
Okładka ksiązki - Imperatyw Thanosa

Po wielkiej wojnie w kosmosie otwarło się przejście zwane Uskokiem, prowadzące do Rakowersum - przerażającego lustrzanego wszechświata, gdzie życie pokonało...

Strażnicy Galaktyki: Tom 2
Dan Abnett, Andy Lanning0
Okładka ksiązki - Strażnicy Galaktyki: Tom 2

Ledwie Star-Lord powołał drużynę Strażników Galaktyki do obrony wszechświata, a już wybuchła kolejna wojna! Potężne Imperium Shi'ar pod wodzą szalonego...

Kyle
T.M. Piro