Jack Taylor wyleciał z Garda Siochána (irlandzkiej policji) nie za pijaństwo, które zamknęło przed nim prawie wszystkie puby w rodzinnym Galway, ale za zbyt impulsywne potraktowanie aroganckiego polityka. Od tego momentu koi swoje rozgoryczenie kolejnymi kuflami piwa i kawą wzmocnioną whisky (a właściwie whisky nieco rozcieńczoną kawą) w pubie Grogan’s, jedynym, do którego jeszcze go wpuszczają, i zajmuje się dorywczo poszukiwaniem rzeczy i ludzi. Ale piękna kobieta chce zlecić Taylorowi niezwykłe zadanie. Jack przyjmuje je, nie zdając sobie sprawy, z czym i z kim będzie musiał się zmierzyć. Strażnicy bezprawia to błyskotliwe, niezwykłe nawiązanie do tradycji czarnego kryminału. Pisana lapidarnym językiem, utrzymana w specyficznym balladowym rytmie powieść jest zarazem mroczna i pełna sarkastycznego humoru, ogłusza brutalnością i oszałamia liryzmem, łączy potoczny aż do wulgarności język z literacką erudycją. Wychwalana przez krytyków i czytelników na całym świecie stała się zapowiedzią nowej osobowości i nowej jakości we współczesnej literaturze kryminalnej.
Informacje dodatkowe o Strażnicy bezprawia:
Wydawnictwo: Amber