Stefanek straszy

Stefanek tak już ma, że uwielbia straszyć. Duchy, zjawy, wampiry, zombi - w jego repertuarze znaleźć można wszystkie możliwe monstra. Pokój chłopca wypełniają nie klocki czy auta, lecz czarne peleryny, wampirze kły, potworne maski, kostiumy szkieletorów... Liczna rodzinka Stefanka, złożona z rodziców, dziadka, czwórki rodzeństwa oraz psa Bobaka, wie, czego się spodziewać po niesfornym najmłodszym członku rodziny. Pilnują go, jak mogą, on jednak zawsze wykorzysta moment nieuwagi, by napędzić stracha innym - sąsiadce w piwnicy, turystom zwiedzającym muzeum, gościom w restauracji... Lista strasznych numerów zdaje się nie mieć końca. I byłoby to zapewne równie strasznym utrapieniem, gdyby... nie było tak śmieszne i nie prowadziło do zaskakująco pozytywnych rezultatów.

Informacje dodatkowe o Stefanek straszy:

Wydawnictwo: Dwukropek
Data wydania: 2024-10-23

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży Horrory i opowieści o duchach dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Stefanek straszy

Stefanek straszy - opinie o książce

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2024-11-09, Ocena: 5, Przeczytałem,

??

Stefanek uwielbia straszyć innych - czy to rodzinę, czy zupełnie obcych ludzi. Ma w swoim pokoju pokaźną kolekcję przerażających kostiumów, masek i akcesoriów i nie zawaha się ich użyć. Psikusy Stefanka, choć z założenia straszne, często mają zaskakująco pozytywne rezultaty.

??

Co znajdziecie w tej książce?

?? vibe Mikołajka

? drobne ilustracje

? ciekawe zwroty akcji

? krótkie, ciekawe rozdziały

,,Stefanek straszy" to zabawna historia o rezolutnym, pomysłowym chłopcu, który każdego dnia szuka okazji do tego, by kogoś nastraszyć. Choć Stefanek ma na swoim koncie już dość długą listę popisowych numerów, wciąż ma apetyt na więcej. Jego wyobraźnia budzi się pod wpływem najmniejszego impulsu, a gdy w grę wchodzą takie miejsca jak tajemniczy pałac czy ciemna piwnica - działa na pełnych obrotach.

Książka jest bardzo ładnie wydana - ma twardą oprawę, duże literki i ciekawe, utrzymane w spójnej kolorystyce ilustracje. Myślę, że sprawdzi się idealnie jako prezent dla młodych czytelników, którzy są pomysłowi, oryginalni i lubią wygłupy.

[6+]

[współpraca reklamowa z @wydawnictwo_dwukropek]

Avatar użytkownika - zabciaczyta
zabciaczyta
Przeczytane:2024-10-25, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

Koszmarne maski, wampirze zęby, krwawe gałki oczne, sztuczne kończyny i wiele innych przerażających rekwizytów znaleźć można w pokoju Stefanka, kilkuletniego chłopca uwielbiającego straszyć przy każdej nadającej się ku temu okazji.
Niestety wybryki chłopca nie bawią już jego rodziny. Mimo, że pomysły Stefanka, skrzętnie wcielane w życie, nierzadko mogą wpędzić kogoś do grobu, w ostatecznym rozrachunku przynoszą więcej pożytku niż szkody, a chwilę wstydu zastępuje śmiech i niedowierzanie.
Bohater książki "Stefanek straszy" Krzysztofa Kochańskiego w myśl pewnego przysłowia ma raczej więcej szczęścia niż rozumu, a przykre konsekwencje, jakie mogłyby go spotkać, za dostarczanie innym dodatkowych wrażeń, uchodzą mu płazem.
W sześciu historiach z dreszczykiem Stefanek oswaja dzieci ze strachem. Udowadnia, że lęki często są wytworem wyobraźni poszukującej czegoś, co namacalnie nie istnieje.
Gotowi na przygodę? Wizytę w zamku, spotkanie z wiedźmą czy zwiedzanie upiornego statku?
Łapcie tę pełną humoru nowość od Wydawnictwa Dwukropek idealną na jesienne wieczory.
Czytajcie i bawcie się wyśmienicie!

Upiór w szkole
Krzysztof Kochański 0
Okładka ksiązki - Upiór w szkole

Z nudów można naprawdę narobić głupot. A Aśka, Nikodem i Michał akurat w tamto popołudnie solidnie się nudzili. Niewinna „wkrętka”, jaką uskutecznili...

Drzwi do piekła
Krzysztof Kochański0
Okładka ksiązki - Drzwi do piekła

Jedynie cienka kurtyna oddziela codzienność od koszmaru. “Drzwi do piekła” to zbiór opowiadań utrzymanych w klimacie horroru i opowieści niesamowitej...