Scarlett wiedzie spokojne życie u boku swojego męża. Oboje starają się stworzyć swoje małe niebo na ziemi. Praca pod wodzą Danielsa jest dla kobiety prawdziwą przyjemnością, a specjalizacja z kardiochirurgii daje jej niezwykłą satysfakcję. Poukładany schemat, naruszony zostaje, kiedy Nick prosi o pomoc na pediatrii. Właśnie wtedy Scarlett poznaje pięcioletnią Amarii, dziewczynkę, która po nieudanej adopcji ma zostać deportowana do Afryki. Scarlett wie, że ich spotkanie nie mogło być przypadkowe. Z pomocą brata decyduje się zawalczyć o prawa adopcyjne. Jednak pewnego dnia dziewczynka znika, a wraz z nią wszystkie jej dokumenty. Zupełnie tak, jakby nigdy wcześniej nie istniała. Scarlett wbrew zdrowemu rozsądkowi oraz sprzeciwom Nicka wyrusza w podróż, która będzie największym sprawdzianem jej wytrwałości i siły. Postawi również na jej drodze starego przyjaciela, który kilka lat wcześniej całkowicie zniknął z jej życia...
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-07-24
Czasem warto posłuchać głosu serca, nawet jeśli wzywa Cię ono na drugi koniec świata.
Pp raz trzeci spotykamy lekarzy ze szpitala w Chicago.
Scarlett spełnia się na oddziale kardiochirurgii pod okiem Felixa, zaś jej mąż Nick świetnie sobie radzi jako pediatra.
To właśnie na oddział mężczyzny trafia mała dziewczynka z Afryki , Amarii. Okazuje się,że dotychczasowi opiekunowie porzucili podopieczną, a ona sama ma zostać deportowana do Kenii.
Mała szybko skradła serce lekarki, a ich więź szybko się zacieśniła.
Jej pojawienie się sprawia, że serce młodej kobiety zaczyna szybciej bić a sama Scarlett czuje ,że to przeznaczenie i koniecznie musi adoptować właśnie to dziecko.
Nick nie podziela entuzjazmu żony mówiąc, iż adopcja to długi i trudny proces, przysparzający cierpienia.
Niezrażona jego uwagami doktor Taylor-Austin decyduje się polecieć na czarny ląd, a jej nieoczekiwanym sojusznikiem zostaje Felix Daniels.
To właśnie tam z dala od domu przeszłość kobiety wróci do niej w najmniej oczekiwanym momencie.
Czy Scar jest gotowa się z nią skonfrontować? Jaką decyzje podejmie jej ukochany i czy Amarii będzie miała kochających rodziców?
To już ostatnia odsłona cyklu Katarzyny Wciorki , jednak książka różniła się od poprzednich przede wszystkim za sprawą miejsca w którym rozgrywa się akcja powieści.
Autorka w niezwykle autentyczny i poruszający sposób odmalowała kontrast między świetnie działającym systemem medycznym w USA, a warunkami w jakich pracują lekarze w krajach Trzeciego Świata.
Nie brakowało napięcia, wątku kryminalnego, mrocznych tajemnic i poczucia zagrożenia.
Wielokrotnie moje serce biło szybciej ze zdenerwowania.
Nie brakowało jednak scen pełnych czułości, przepełnionych miłością.
I właśnie uczucie łączące głównych bohaterów, wystawione na próbę, lecz mocne i bardzo głębokie poruszyło mnie najbardziej.
Przepiękna, ciekawa fabuła i narracja kilku osób tworzą wyjątkową całość, którą szczerze polecam. ??
ŻYCIE PISZE NAJDZIWNIEJSZE SCENARIUSZE... NIEKIEDY Z CHIRURGICZNĄ PRECYZJĄ! Scarlett przenosi się na oddział ortopedii i mogłoby się wydawać, że chrzest...
Scarlett właśnie ukończyła studia medyczne i rozpoczyna staż w szpitalu. Ambitna, poważna i planująca wszystko z wyprzedzeniem. Nigdy nie daje ponieść...
Przeczytane:2024-10-13, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Jak tam u Was zimno? To możecie macie ochotę przeżyć przygodę w Afryce?
"Stażystka 3. Afrykańska przygoda" to trzeci tom z przygodami lekarki Scarlett, która tym razem wybiera się do Afryki, by zawalczyć o adopcję pięcioletniej dziewczynki. Nieustępliwa doktor Scarlett Taylor - Austin zrobi wszystko, by odnaleźć zaginioną dziewczynkę. Wyrusza w niebezpieczną podróż.
Jeśli jesteście ciekawi ,czy odnajdzie dziewczynkę i co spotka ją w Afryce to sami sięgnijcie po tę książkę.
Autorka potrafi pisać intrygujące i wciągające historie, o czym przekonałam się czytając poprzednie tomy. Akcja powieści jest dynamiczna, świetnie wykreowani bohaterowie, wątek sensacyjno-kryminalny, napięcie, tajemnice, niebezpieczeństwo, miłość i nadzieja. Spędziłam ekscytująco czas i nie nudziłam się ani przez chwilę. Dostałam mnóstwo wrażeń i emocji. Momentami czułam wzruszenie. Śledziłam losy bohaterów i razem z nimi przeżywałam ich życiowe zawirowania. Katarzyna Wciorka udowadnia nam, że los jest przewrotny i nigdy nie wiemy, co wydarzy się jutro. Jednak warto podjąć ryzyko i zawalczyć o bliskie nam osoby. Cieszę się, że miałam możliwość poznać pióro nowej autorki. Bawiłam się znakomicie i z przyjemnością będę wspominała tę trylogię. Będę czekała na kolejne powieści spod rewelacyjnego pióra autorki.
Czytajcie!
Polecam z całego serca!